Historisk arkiv

Norgesmesterskapet for brassband

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Norgesmesterskapet for brassband

Grieghallen, Bergen, 12. februar 2000

Kjære musikkvenner

Takk for invitasjonen til å komme – det er fantastisk å være til stede og oppleve Norgesmesterskapet for brassband her i Grieghallen. Jeg er dypt imponert over det jeg har hørt – og engasjementet ligger i lufta i denne salen. Dette er et mesterskap som ikke bare er en kappestrid, men en viktig møteplass for musikkglede, spilleglede, musikkformidling, faglig utveksling og sist, men ikke minst vennskap. Slik representerer dette arrangementet det beste i musikkorpsbevegelsen og i det frivillige musikkliv.

Musikkorpsbevegelsen har alltid vært en viktig del av norsk kulturliv. Det skal den fortsette å være. Musikkorpsene er opplæringsarena og konsertarrangører. Musikk-korpsene er noe jeg er svært opptatt av, nemlig et samlingspunkt i lokalsamfunnet, og de skaper et fellesskap der barn, unge og voksne møtes og gleder seg sammen. Her går vennskap, spilleglede, sosial læring og kunstnerisk utfoldelse hånd i hånd. Vi trenger å spille mer på lag i mange samfunnsmessige sammenhenger. Vi trenger å trene på samspill for å bli gode samfunnsborgere og gode medmennesker.

Kunst og kultur, og kanskje særlig musikk , betyr mye for mange menneskers livskvalitet. Gjennom selv å spille eller bare lytte kan vi møte oss selv og oppdage følelser og egenskaper vi ellers ikke ville hatt kontakt med. Kunst og kultur er viktig fordi det er en motvekt mot alle tingene vi omgir oss med og mot likegyldighet som preger for mange. Jeg er overbevist om at musikken gjør oss friskere og gladere – og snillere med hverandre.

Jeg er generelt opptatt av samarbeid over landegrensene og mellom kulturer. Musikken er et fantastisk "instrument" i så henseende. Der språket skaper barrierer, kan musikken hjelpe oss til å overkomme de språklige hindringene og bidra til å skape forståelse på et annet – og kanskje dypere plan. Norgesmesterskapet for brassband er en arena for ny norsk musikk. Ofte har norske og utenlandske komponister skrevet bestillingsverk til konkurransen. I Norge i dag er det faktisk slik at de beste brassbandene er den ensembletypen som spiller mest samtidsmusikk og nyskrevet norsk musikk. Det er også et viktig bidrag til norsk kulturliv.

I tillegg er jeg med rette stolt av den kvalitetsmessige utviklingen som har foregått gjennom de 20 årene Norgesmesterskapet for brassband har blitt arrangert. Musikkutøving på et slikt nivå som vi har opplevd her i disse dagene, viser at vi ikke bare har et ualminnelig kompetent og aktivt frivillig musikkliv, men vi har også brassband som for lengst har passert det nivået man i tradisjonell forstand kan kalle amatører. Dette er musikkutøving på et høyt kunstnerisk plan. Slik blir årets norgesmester representant for det viktige arbeidet som gjøres i de frivillige musikkorganisasjonene, og samtidig et forbilde og en inspirator for alle brassbandene blant norske musikkorps.

Jeg er blitt spurt om hvorfor jeg som kulturminister er her i kveld. Det er opplagt. Jeg ønsker å understreke den betydning jeg tillegger korpsene som en del av norsk kulturliv. 70 000 aktive medlemmer bidrar til å skape den kulturelle egenaktiviteten i lokalsamfunnet som jeg brenner for. Og jeg er også her for å takke alle dem som bidrar til det frivillige musikklivet. Det gjøres en formidabel jobb rundt i landet. Bring takken med til alle som fortjener den, men som ikke er her i kveld. Uten frivillig innsats vil kulturlivet i Norge bli betydelig fattigere.

La meg til slutt få gratulere alle deltagerkorpsene, hver enkelt av de ca. 1600 deltagende musikerne og arrangørene med et flott arrangement. Jeg er dypt imponert. Lykke til videre. Vi trenger dere i norsk kulturliv.