Valgrundskriv 9/99
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik I
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Valgkort
Rundskriv | Dato: 01.04.1999
Valgrundskriv 9/99
Kommunestyre- og fylkestingsvalget 1999 -
Valgkort
Dette rundskrivet omhandler produksjon av valgkort og utstedelse av duplikatvalgkort. Ved valget i år vil Posten få ansvaret for å utstede duplikatvalgkort.
1. Innledning
Etter valgloven § 30 annet ledd må en velger ha med valgkort for å kunne avgi forhåndsstemme (poststemme). Dette gjelder likevel ikke på Svalbard og Jan Mayen og utenriks. Det er heller ikke nødvendig å ha med valgkort for å få stemme på valgdagen.
Det vil bli laget og sendt ut valgkort til alle stemmeberettigede som er innført i manntallet, og som er registrert bosatt innenriks. Stemmeberettigede uten tilgjengelig adresse, dvs. velgere uten fast adresse og velgere med hemmelig adresse, vil ikke få tilsendt valgkort.
Valgkortet skal fungere som adressering av omslagskonvolutten, som er laget som vinduskonvolutt. Valgkortet skal legges ned i omslagskonvolutten slik at valgstyrets adresse, kommunenummer, velgerens navn, fødselsår (to siste siffer), plass i manntallet og strekkoden vises gjennom vinduet. Omslagskonvolutten og valgkortet har til sammen omtrent de samme funksjoner som det utfylte skjema på de tidligere omslagskonvoluttene.
2. Produksjon av valgkort
Departementet har inngått kontrakt om produksjon av valgkort med A/L Kommunedata. Kommunedata vil benytte IBM og Ephorma som underleverandører.
3. Spesielt om velgere med hemmelig adresse, bostedsløse eller bosatt i utlandet
Velgere som har hemmelig adresse eller er bostedsløse vil ikke få tilsendt valgkort da disse velgerne ikke er registrert med noen adresse i manntallet. Manntallsførte velgere som er bosatt utenriks vil heller ikke motta valgkort. Mange av disse velgerne vil imidlertid være hjemme i Norge på sommerferie og ønsker da å forhåndsstemme innenriks. Disse velgerne må henvende seg til Posten for å få skrevet ut duplikatvalgkort.
4. Valgstyrets plikter i forbindelse med produksjon og utsendelse av valgkort
Det følger av valgloven § 9 a annet ledd at departementet kan gi nærmere bestemmelser om valgstyrets plikter i forbindelse med produksjon og utsendelse av valgkort. Departementet har med hjemmel i denne bestemmelsen fastsatt følgende bestemmelser:
Valgstyret plikter, på forespørsel fra Kommunedata, IBM eller Ephorma, å opplyse om følgende:
- Valgstyrets adresse.
- Valglokalenes navn, adresse og åpningstid på valgdagen(e).
- Opplysninger angående kommunens eget manntall, som f.eks. rodeinndeling.
For å innhente de opplysningene som er omtalt ovenfor, vil leverandørene av valgkortene sende ut brev til samtlige kommuner/valgstyrer. De kommunene som er knyttet opp til leverandørenes valgsystemer, vil bli bedt om å registrere opplysningene direkte i valgsystemene. De øvrige kommunene skal fylle ut og returnere det skjema som er vedlagt brevet. Valgstyrene vil også bli bedt om å verifisere de oppgitte data.
Det er meget viktig at henvendelsene besvares umiddelbart. Hvis ikke dette skjer, vil konsekvensen kunne bli at valgkortene blir skrevet ut med feil opplysninger om hvor og når velgerne skal stemme på valgdagen. Dessuten er det fare for at valgstyrets adresse på valgkortet ikke blir riktig.
5. Valgkortets utseende
Valgkortet vil bli trykket med svart trykk på hvitt papir og være i format ca. 170 mm x 235 mm.
På forsiden av valgkortet fremgår følgende opplysninger:
- årstall
- når valgkortet skal brukes
- valgstyrets adresse
- krets, rode, side, linje, manntallsnummer
- fødselsår
- kommunenummer
- strekkode
- OCR-linje (for lesing i Posten)
- adresse til valglokalet på valgdagen(e)
- valglokalets åpningstid(er)
- velgerens navn og adresse
- velgerens valgdistrikt
Stemmemottaker skal kvittere for mottaket på forsiden av valgkortet. I tillegg skal det ved stemmegivning på postkontor printes et kontrolltrykk som inneholder opplysninger om urnenummer, dato og postkontorets navn.
På baksiden av valgkortet vil det bli trykket informasjon til velgeren om poststemmegivningen generelt, om poststemmeperioden, om institusjonsstemmegivning, om ambulerende stemmegivning og om manntallsføringen. Det vil stå at kommunene ikke tar i mot forhåndsstemmer. Velgeren vil bli oppfordret til å ta med valgkort og legitimasjon både ved poststemmegivning og på valgdagen. I tillegg vil det være en rubrikk der stemmemottaker skal skrive en begrunnelse dersom han mener at velgeren er i en tilstand som omhandlet i valgloven § 41 annet ledd. Begrunnelsen skal signeres.
6. Tidspunkt for utsendelse av valgkort
De ordinære valgkortene skal være velgerne i hende i løpet av uke 27.
7. Nærmere om duplikatvalgkort
Det er grunn til å regne med at en del velgere som er manntallsført, likevel ikke vil motta valgkort på grunn av manglende flyttemeldinger osv. Det er også grunn til å regne med at en del velgere vil forlegge eller miste valgkortet på annen måte. Det vil derfor være behov for en rutine som gjør at også disse velgerne får anledning til å forhåndsstemme.
Ved valget i 1997 var det valgstyret som sto for utstedelse av duplikatvalgkort til velgerne. Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i år vil Posten overta oppgaven med å utstede slike valgkort.
Velgerne vil gjennom informasjon bli oppfordret til å henvende seg til Posten for å få duplikatvalgkort.
Det skal ikke stilles noen vilkår for å utstede duplikatvalgkort til velgere som ber om det. Det skal f.eks. ikke kreves at velgeren dokumenterer eller sannsynliggjør at han ikke har fått valgkort eller at han virkelig har tapt/mistet det. Dette kan selvfølgelig medføre at noen personer skaffer seg flere valgkort i den hensikt å forhåndsstemme flere ganger. Dette antas imidlertid ikke å bli et så omfattende problem at det rettferdiggjør å legge restriksjoner på utstedelse av duplikatvalgkort.
På duplikatvalgkortene skal Posten fylle ut de personavhengige opplysningene, og de kommuneavhengige opplysningene. Posten vil hente disse opplysningene fra et sentralt manntall som vil være tilgjengelig på postkontorene. Deretter vil maskinen i skranken printe opplysningene på duplikatvalgkortet.
En del velgere som er innlagt i institusjon og som verken har omadressert posten sin til institusjonen eller har besøkende som bringer dem post, vil ha behov for duplikatvalgkort. Velgere som avgir stemme til en ambulerende stemmemottaker, kan også tenkes å ha problemer med å skaffe seg duplikatvalgkort fra et postkontor. Det vil bli etablert rutiner for å sikre at også disse velgerne får duplikatvalgkort dersom de trenger det. I den grad det er mulig vil det bli skrevet ut duplikatvalgkort på et postkontor til disse velgerne, slik at alle nødvendige opplysninger blir ført på duplikatvalgkortet. Det vil antakelig likevel bli nødvendig å fylle ut enkelte duplikatvalgkort manuelt. Stemmemottakeren skal da for hånd fylle ut velgerens navn, adresse, og fødselsår (og eventuelt personnummer) og valgstyrets navn og adresse.
8. Avkryssing i manntallet
Posten planlegger å markere i sin kopi av manntallet hvilke velgere som har forhåndsstemt. Dette må ikke forveksles med valgstyrets avkryssing i manntallet for godkjente forhåndsstemmegivninger. Valgstyret har fortsatt ansvaret for å godkjenne forhåndsstemmegivningene og sette kryss i manntallet for godkjente forhåndsstemmegivninger.
Lagt inn 31. mai av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen