Historisk arkiv

Flere og bedre produktdatablader for farlige kjemikalier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

19.12.97

Flere og bedre produktdatablader for farlige kjemikalier

Ny forskrift om helse-, miljø- og sikkerhetsdatablader ble fastsatt i statsråd i dag, og trer i kraft fra årsskiftet

Forskriften gjelder plikt for produsenter, importører og omsettere til å utarbeide og distribuere helse-, miljø- og sikkerhetsdatablad for farlige kjemikalier. Det vil nå bli stilt de samme kravene til HMS-datablader i hele EØS-området.

- Den nye forskriften vil føre til et bedret vern av arbeidstakerne mot kjemiske helsefarer sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

HMS-databladene inneholder informasjon om produkters sammensetning og forsvarlig bruk. I den nye forskriften er det dessuten fastsatt nye konsentrasjonsgrenser og beregningsmåter for klassifisering av stoffblandinger med hensyn til irriterende og helseskadelige egenskaper. Forskrifter er også utvidet til å gjelde kjemikalier som kan ha miljøskadelige effekter på ytre miljø.

Det norske regelverket går fortsatt lenger enn i EU/EØS ved at det blant annet kreves datablad for organiske løsemidler og alle stoffer som står på den norske lista over administrative normer for forurensning i arbeidsmiljøet.

Arbeidstilsynet, Oljedirektoratet, Statens forurensningstilsyn og Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern vil føre tilsyn med forskriften på sine områder.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Lagt inn 22. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen