Historisk arkiv

Interkommunalt samarbeid eller sammenslutning - et fritt valg og en lokal avgjørelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Oslo, 09.12.97

Interkommunalt samarbeid eller sammenslutning - et fritt valg og en lokal avgjørelse

- Interkommunalt samarbeid er nødvendig i videreutvikling av kommunalforvaltningen. Frivillighet og lokalt initiativ er en ledetråd for oss, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

Den forrige kommunalministeren inviterte 10 områder spredt over hele landet til å utrede spørsmålet om fordeler og ulemper ved eventuelle endringer i kommuneinndelingen. I seks av de ti områdene vil det bli satt i gang utredninger i løpet av vinteren. Kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad sier at hun ser verdien av slike utredninger - så lenge kommunene selv ønsker å delta.

- Samtidig er det, etter mitt syn viktig å få en nærmere vurdering av utvidet interkommunalt samarbeid. Det blir for snevert å avgrense utredningene til bare å vurdere sammenslutning. Dessuten vil datagrunnlaget for å vurdere sammenslutning på svært mange områder være det samme som benyttes for å vurdere samarbeidsløsninger, sier kommunalministeren.

Hun har derfor lagt til rette for at de kommunene som ønsker det, skal ha mulighet til å utvide analysen til også å gjelde en særskilt vurdering av fordeler og ulemper ved et utvidet samarbeid mellom kommunene. For å finansiere det, tilbyr kommunalministeren en utvidelse av rammen for utredningene med 50 000 kroner per område. I tillegg er det åpnet for at de kommunene som har takket nei til å delta i utredningene kan delta, dersom de finner den nye innretningen på utredningene interessant.

En slik utvidet ordning gjør at kommuner vil ha nytte av utredningene, selv om de ikke ønsker å gå videre med en sammenslutningsprosess.

- Jeg vil igjen understreke at det er kommunene selv som skal bestemme om de ønsker å vurdere sammenslutning eller ikke. Det gjelder også etter at utredningene er avsluttet, sier kommunalministeren.

Det er eller vil bli satt i gang utredninger i følgende områder:
Vestfold: Ramnes kommune og Våle kommune
Buskerud: Røyken kommune og Hurum kommune
Oppland: Nord-Fron kommune og Sør-Fron kommune
Sogn og Fjordane: Naustdal kommune, Førde kommune, Gaular kommune og Jølster kommune
Nordland: Hadsel kommune, Sortland kommuner og Andøy kommuner
Troms: Lenvik kommune, Torsken kommune og Berg kommune

Antall kommuner kan bli utvidet i tre områder, dersom de kommunene som opprinnelig takket nei til den forrige kommunalministerens tilbud, nå ombestemmer seg.

Lagt inn 9. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen