Historisk arkiv

Intervju av asylsøkere overføres fra politiet til Utlendingsdirektoratet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Oslo, 19.12.97

Intervju av asylsøkere overføres fra politiet til Utlendingsdirektoratet

Regjeringen har besluttet at ansvaret for å intervjue asylsøkere om deres motiv for å søke asyl i Norge skal overføres fra politiet til Utlendingsdirektoratet (UDI). Det vil innebære at asylsøkeren som hovedregel personlig får møte den saksbehandleren som skal innstille til vedtak i hans eller hennes sak.

- Vi har lagt vekt på å legge forholdene til rette for en god og tillitsfull kontakt mellom søker og saksbehandler. En slik ordning kan også få asylsøkere som mangler tillit til politiet i hjemlandet, til å føle seg tryggere, sier justisminister Aud-Inger Aure.

- Både Sverige og Danmark har på 1990- tallet overført ansvaret for asylavhør fra politiet til den sivile delen av utlendingsforvaltningen. Vår løsning ligner på den ordningen de har innført i Danmark, og som politiet og utlendingsforvaltningen der er godt fornøyd med, sier justisministeren.

Etablering av ny utlendingsenhet på Gardermoen
Regjeringen har vedtatt å etablere en ny utlendingsenhet i tilknytning til den nye hovedflyplassen på Gardermoen. Utlendingsenheten er planlagt lokalisert til Onsrud i Ullensaker. Den nye enheten skal bestå av transittmottak for asylsøkere, politiets internat for asylsøkere som skal uttransporteres etter endelig negativt vedtak, og ny enhet som skal være et alternativ til varetektsfengsling av utlendinger med ukjent identitet. I tillegg skal enheten inneholde lokaler for undersøkelser, intervju og asylsaksbehandling. Beslutningen innebærer at dagens transittmottak for asylsøkere og flyktninger på Tanum i Bærum kommune nedlegges.

- Vi ønsker å utnytte dagens situasjon til å organisere arbeidet på dette feltet mest mulig helhetlig i et langsiktig perspektiv. En samlokalisering av alle funksjonene vil effektivisere både UDIs og politiets saksbehandling, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad. Hun understreker imidlertid at det i forbindelse med flyttingen vil bli lagt stor vekt på å dra nytte av den kompetansen Norges Røde Kors har fått som ansvarlig for mottaket på Tanum.

Justisminister Aud-Inger Aure legger vekt på at det har vært helt nødvendig å finne en ny løsning for å innkvartere utlendinger med ukjent identitet.

- I dag blir de i enkelte tilfeller plassert i ordinære fengsler, og dette ønsker vi å rette på, sier Aure. Hun framhever at en samlokalisering gir muligheter for en mer helhetlig saksbehandling og at de ansatte i politiet og UDI lettere vil kunne dra nytte av hverandres erfaringer og kunnskap.

Når det gjelder spesialfunksjonen for enslige mindreårige asylsøkere som Norges Røde Kors i dag driver på Tanum, vil det på et senere tidspunkt bli avgjort hvor den skal lokaliseres.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Lagt inn 22. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen