Historisk arkiv

Styrket vern mot diskriminering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Oslo, 02.12.97

Styrket vern mot diskriminering

Representanter for de frivillige organisasjonene, politi og påtalemyndighet anbefaler i en rapport at det opprettes en frittstående ordning som skal gi juridisk bistand til personer som blir diskriminert på grunnlag av hudfarge, opprinnelse mv.

- Det er viktig å styrke vernet mot diskriminering. Jeg ser fram til å lese rapporten fra arbeidsgruppa, som har vært så bredt sammensatt. Regjeringa tar sikte på å opprette en femårig prøveordning for juridisk bistand i løpet av 1998, sa kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad da hun fikk overrakt rapporten tirsdag.

Arbeidsgruppa anbefaler at det opprettes en frittstående ordning som gir profesjonell juridisk bistand til enkeltpersoner som blir utsatt for diskriminering på grunnlag av hudfarge, trosbekjennelse, avstamning, nasjonal eller etnisk opprinnelse. Arbeidsgruppa mener det er viktig at ordningen dokumenterer og overvåker situasjonen på dette feltet. Det kan da foreslås tiltak som kan forhindre diskriminering. Ordningen skal være landsdekkende.

Arbeidsgruppa anbefaler at ordningen for juridisk bistand organiseres som en selvstendig juridisk enhet, med et senter som har ansvaret for den daglige driften og et styre som har det overordnete drifts- og rapporteringsansvaret. Arbeidsgruppa mener senteret bør ha seks ansatte og ligge sentralt i Oslo. Styret bør være bredt sammensatt og bestå av ti personer med erfaring fra organisasjoner som arbeider mot diskriminering, menneskerettighetsarbeid, advokatarbeid, politi eller påtalemyndighet. Fortrinnsvis bør halvparten av styremedlemmene ha minoritetsbakgrunn. Medlemmene av styret skal møte som enkeltpersoner og ikke representere organisasjoner eller andre virksomheter. Kommunal- og arbeidsdepartementet utnevner styremedlemmene.

Satsingsområdene vil være diskriminering på arbeidsmarkedet og oppfølging av diskrimineringssaker i rettssystemet for å sikre at disse prioriteres og at personer ikke kommer dårligere ut i møtet med rettsvesenet på grunn av hudfarge, trosbekjennelse, avstamning, nasjonal eller etnisk opprinnelse. Ordningen skal ut over satsingsområdene registrere og overvåke annen opplevd diskriminering og fremme initiativ til hvordan dette kan drøftes og behandles.

Arbeidsgruppa foreslår at ordningen skal hete SEBRA - Senter for bekjempelse og rapportering av diskriminering.

- Kommunal- og arbeidsdepartementet har satt av 5 millioner kroner til denne prøveordningen i forslaget til statsbudsjett for 1998, sier Queseth Haarstad.

Kontaktpersoner:
Orevaoghene Charles Obaro, Innvandrernes Landsorganisasjon, tel 51 56 29 60
Liv Hella Matre, Utlendingsseksjonen, Oslo Politikammer, tel 22 66 90 50
Fazilat Siddiq Akhtar, Non Fighting Generation, tel 22 71 58 87

Lagt inn 2.desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen