Historisk arkiv

- Rullering av beredskapsplan for mottak av flyktninger i Nord-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato 07.10.98

- Rullering av beredskapsplan for mottak av flyktninger i Nord-Norge

- Det er i det siste blitt tegnet et bilde av at Utlendingsdirektoratet (UDI) har satt i gang et beredskapsarbeid i Nord-Norge på bakgrunn av den vanskelige situasjonen for befolkningen i Nordvest-Russland. Dette er ikke riktig, sier statssekretær Johanne Gaup i Kommunal- og regionaldepartementet.

- Det er sterkt beklagelig at en slik kobling er blitt gjort. UDIs beredskapsarbeid har pågått i flere år, sier Gaup. - Siden det er UDI som har ansvaret for mottak av flyktninger her i landet, er det direktoratets oppgave å planlegge hvordan Norge kan ta imot et stort antall flyktninger, sier Gaup. Selv om tidspunktet for rullering av planen er sammenfallende med krisen i Nordvest Russland, er dette en generell rullering som ikke må kobles opp mot situasjonen i vårt naboland.

Utlendingsdirektoratet startet sitt arbeid med en generell plan for massetilstrømning av flyktninger til Norge allerede i 1993. I tillegg til den generelle planen har Utlendings-

direktoratet seks regionale beredskapsplaner som løpende vurderes, og som ble testet under beredskapsøvelsen "TOTEX" i 1996. Erfaringene fra TOTEX-96 viste at det var behov for å jobbe videre med de ulike beredskapsplanene. Utlendingsdirektoratets beredskap for store flyktningankomster til Nord-Norge er et ledd i dette arbeidet.

Lagt inn 9. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen