Historisk arkiv

Arbeidsmiljøloven endret - bedre vern for arbeidstakere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato: 30. april 1998

Arbeidsmiljøloven endret - bedre vern for arbeidstakere

Regjeringen har i statsråd i dag sanksjonert endringene i arbeidsmiljøloven, slik at det blir forbudt å diskriminere ved ansettelser på bakgrunn av søkerens rase, hudfarge eller nasjonal eller etnisk opprinnelse. Det blir også forbudt å diskriminere på grunn av homofil legning og samlivsform. Endringene ble nylig vedtatt av Stortinget.

- En av bærebjelkene i regjeringens politikk er at alle skal ha like muligheter til å delta i samfunnet og til kulturell utfoldelse. Arbeidslivet er en av de viktigste inngangsporter til samfunnet, og fungerer ofte som et springbrett til å delta på andre områder. Med denne lovendringen har vi fått et viktig redskap i kampen mot diskriminering. Ingen stenges ute fra arbeidslivet på grunn av sin opprinnelse, hudfarge eller lignende, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

Samtidig med lovendringen har hun sendt på høring et forslag til mandat for en prøveordning for juridisk bistand - Senter mot diskriminering. I tillegg til å yte profesjonell juridisk bistand for personer som blir utsatt for diskriminering, skal Senter mot diskriminering bidra til å overvåke situasjonen når det gjelder art og omfang av diskriminering.

  • Det er viktig at personer som utsettes for diskriminering på grunnlag av hudfarge eller opprinnelse sikres et effektivt vern mot diskriminering, uttaler Queseth Haarstad.
  • Dessverre opplever mange med innvandrerbakgrunn diskriminering, dette er et samfunnsproblem vi ønsker å bekjempe.

Andre viktige endringer

Foruten forbud mot etnisk diskriminering, inneholder arbeidsmiljøloven blant annet følgende endringer:

  • Forbud mot diskriminering på grunn av homofil legning eller homofil samlivsform (gjelder ikke stillinger i religiøse trossamfunn, for eksempel Den norske kirke).
  • Strengere regler om arbeidsbelastning og arbeidstid for barn og ungdom
  • Retten til daglig fritid økes fra 10 til 11 timer
  • Unntak fra arbeidstidsreglene ved naturkatastrofer
  • Muligheter for lønnstrekk ved alle typer forsikringsordninger.

Oslo, 30. april 1998

Lagt inn 5. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen