Historisk arkiv

Bedre dekning av lønnskrav ved konkurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Oslo, 30.1.98

Bedre dekning av lønnskrav ved konkurs

Regjeringen har i statsråd i dag foreslått endringer i lønnsgarantiordningen. Den statlige lønnsgarantien dekker på nærmere vilkår arbeidstakernes lønnskrav ved arbeidsgivers konkurs. Regjeringen foreslår nå at dekningen av lønnskrav opptjent før konkursen utvides fra 3 til 4 måneder. Dette gir arbeidstakerne bedre tid til å områ seg når lønnen uteblir. For å sikre kravet sitt må de enten søke å inndrive kravet eller begjære arbeidsgiveren konkurs.

Det foreslås også at arbeidstakerorganisasjoners kostnader ved begjæring av konkurs og ved inndriving av lønnskrav kan dekkes over lønnsgarantien. Arbeidstaker som begjærer sin arbeidsgiver konkurs, er fritatt for å betale rettsgebyr. Det foreslås en presisering i rettsgebyrloven for å sikre at arbeidstakeren fritas for rettsgebyret også når begjæringen avvises, avslås eller trekkes, f. eks fordi konkurs åpnes på grunnlag av en annen begjæring.

Det foreslås å lempe regelen om at retten til lønnsgarantidekning bortfaller dersom arbeidstakeren overdrar sitt krav til andre før konkursåpning. Lønnsgarantien skal ikke bortfalle dersom kravene overdras til offentlig myndighet, f.eks. et sosialkontor, eller dersom andre trer inn i kravet og det er åpenbart at dette ikke skjer som ledd i en skjult driftskreditt.

Lønnsgarantien utbetalte i 1997 187 millioner kroner til arbeidstakere i konkursrammede bedrifter.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38
Lagt inn 30. januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen