Historisk arkiv

Bevilgningen til regjeringens distrikts- og regionalpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

5. oktober 1998

Bevilgningen til regjeringens distrikts- og regionalpolitikk

For budsjettåret 1999 foreslås en operasjonsramme på 1,9 milliarder kroner og en bevilgningsramme på 2,2 milliarder kroner. Dette inkluderer 208 millioner kroner i lån til SIVA. Dette er en økning på omlag 25 prosent totalt fra 1998 (S III). I dette ligger også en økning i lån til SIVA. Det foreslås en låneramme på 480 millioner kroner til den distriktsrettede risikolåneordningen i 1999. Dette er en økning på omlag 55 prosent. Regjeringen foreslår å opprettholde tapsprosenten på 25 prosent.

Den raske veksten de senere årene i Norge har i stor grad funnet sted i sentrale strøk av landet og ført til stor netto utflytting fra distriktene. De siste store ungdomskullene i distriktene er i ferd med å flytte ut og etablere seg i sentrale strøk.

-Som ledd i regjeringens langsiktige distriktspolitiske snuoperasjon foreslår regjeringen derfor en betydelig økning i ressursene som tilføres distriktspolitikken. Dette skjer innenfor svært stramme budsjettrammer, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

-Makt, kapital og arbeidsplasser må desentraliseres. Dette er nødvendig for å nå regjeringens mål om å sikre hovedtrekkene i bosettingsmønsteret. En stabil bosetting er en viktig forutsetning for å kunne realisere viktige samfunnsmål knyttet til ressursutnyttelse, miljø, velferd og trivsel, fortsetter kommunal- og regionalministeren.

Oslo, 5. oktober 1998

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen