Historisk arkiv

Bostøtten er et målrettet virkemiddel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato 29. juni 1998

Bostøtten er et målrettet virkemiddel

Riksrevisjon har i dag lagt fram en undersøkelse om ordningen med bostøtte til barnefamilier.

- Etter min vurdering er det viktig at Riksrevisjonen setter fokus på bostøtten. Jeg håper vi får en god og konstruktiv debatt om ordningen i forbindelse med behandlingen av den nylige framlagte stortingsmeldingen om boligetablering for unge og vanskeligstilte, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

- Jeg må få understreke at bostøtten er et meget målrettet og sentralt virkemiddel for at husstander med lave inntekter skal kunne bo godt, sier kommunal- og regionalministeren. Norges byggforskningsinstitutt har i 1998 foretatt en undersøkelse blant et utvalg av kommuner om de boligpolitiske virkemidlene. Bostøtten blir her trukket fram som det viktigste virkemiddelet, sammen med etableringslånene, for å planlegge og anskaffe bolig til husstander med lave inntekter.

- Jeg er tilfreds med at også Riksrevisjonen i sin rapport om bostøtten konkluderer med at de aller fleste som mottar bostøtte har lave inntekter, at bostøttemottakerne bor i gode, nøkterne boliger og at bostøtten bidrar til at de kan bli boende i en god, nøktern bolig.

- Jeg har merket meg at Riksrevisjonen har flere innvendinger knyttet til ordningens regelverk. Særlig peker de på at mange faller utenfor ordningen som følge av boligavgrensningen og at nivået på støtten til den enkelte er for lavt. Særlig trekkes det fram at barnefamilier med to voksne som ikke nås i tilstrekkelig grad av bostøtten.

- Til dette bør det gjøres oppmerksom på følgende: Hovedmålsettingen i bostøtten har hele tiden vært at bostøtten i kombinasjon med rimelige lån fra statsbankene og kommunene skulle stimulere til etablering i nyere bolig og utbedring av eldre bolig. Bostøtten til barnefamilier er et boligpolitisk virkemiddel som skal bidra til at husholdninger med lave inntekter skal kunne bo godt. Derfor stilles det krav til boligen. Boligstandarden i Norge har gradvis blitt bedre, og dette har også vært et avgjørende argument for at boligavgrensningen har blitt myket opp de seinere årene, påpeker Queseth Haarstad.

Lagt inn 29. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen