Historisk arkiv

Bred støtte for økt satsing i distriktspolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Oslo, 18.03.98

Bred støtte for økt satsing i distriktspolitikken

- Jeg føler det er bred støtte også i opposisjonen på Stortinget og til og med blant lokalpolitikere i Oslo og Akershus når vi nå foreslår økt satsing i distriktspolitikken, sa kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad på et presseseminar på Trugstad gård mandag 16. mars.

Presse fra hele landet hadde møtt opp for å få en presentasjon av statsrådens forslag til nye grep i distriktspolitikken. Statsråden pekte på betydningen av å tenke livsløp og sette inn ressurser mot dem som er i en fase av livet hvor det å bo i distriktene er et godt alternativ til bylivet. Ungdom, kvinner og mulige tilbakeflyttere er viktige strategiske grupper i den nye politikken.

Kommunal- og regionaldepartementet har fått et utvidet ansvar for samordning av regionalpolitikken, og skal blant annet passe på at de distriktsmessige konsekvensene av større politikkendringer blir vurdert. Det nyopprettede statssekretærutvalget for regionalpolitikk, som ledes av statssekretær Per N. Hagen, får også en viktig rolle i arbeidet med å sikre helheten i distriktspolitikken.

- Vi har startet dialogen med andre departementer fordi vi ser behovet for en mer helhetlig politikk. Det er viktig å komme inn i en tidlig fase i utviklingen av politikken for å ivareta distriktsperspektivet på best mulig måte, sa Queseth Haarstad.

Forskerne Geir Inge Orderud fra Norsk Institutt for by- og regionforskning (NIBR) og Agnete Wiborg fra Nordlandsforskning la frem resultater av egen og andres forskning på flytting. Forskerne pekte på at dagens høye flyttetall er vesentlig mer dramatisk enn de høye flyttetallene på 60-tallet. Generell nedgang i fødselstallet og tidligere sentraliseringsprosesser har resultert i at de fleste barn nå blir født i byene og at distriktene ikke lenger har et fødselsoverskudd som kan kompensere for stor utflytting.

Flere konkrete tiltak ble presentert på presseseminaret. Kommunalministeren vurderer å utvide ordningen med å ettergi studielån med 50 prosent av det som i dag gis i Nord-Troms og Finnmark til de områder av landet med nest høyest støtteintensitet (virkeområde B). Det er også behov for faglige og sosiale miljøer for enkeltpersoner og bedrifter som arbeider innenfor de nye kunnskaps- og kulturbaserte næringene i distriktene. Kommunalministeren vurderer derfor å støtte oppbyggingen av såkalte næringshager i regi av Selskapet for industrivekst - SIVA. Byggene skal være utstyrt med IT-baserte kommunikasjonsnettverk og blant annet gi mulighet for telependling.

Kommunalministeren er bekymret for sentraliseringen av kapitalen i Oslo-området, og det er satt i gang arbeid for å utrede muligheten for å bygge opp et finanssenter utenfor Oslo. Blant annet ønsker hun å legge egenkapitaldivisjonen i SND utenfor Oslo, og da fortrinnsvis til Trondheim som har gode muligheter til å bli et slagkraftig finans- og utviklingssenter.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38
Lagt inn 17 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen