Historisk arkiv

Byggevirksomhet belaster miljøet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

23.04.98

Byggevirksomhet belaster miljøet

Samme dag som regjeringen legger fram stortingsmelding om oppfølging av Kyoto-protokollen og proposisjon om grønne skatter, setter den også fokus på miljøhensyn i bolig- og byggsektoren. Byggevirksomheten i Norge er en storforbruker av energi og materialer. Store mengder avfall blir i tillegg produsert i forbindelse med byggevirksomhet. Disse miljøutfordringene drøftes i meldingen som er en oppfølging av verdenskonferansen om bærekraftig bosetting, HABITAT II, som ble holdt i Istanbul i 1996.

- I mange deler av verden er det fattigdom og bolignød som står i veien for en bærekraftig utvikling på bosettingsområdet. Hos oss er det miljøkonsekvensene av byggevirksomheten som er utfordringen. En drøfting av miljøutfordringene i bolig- og byggsektoren er derfor et hovedanliggende i Habitat-meldingen, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

- Miljøbelastningene av byggevirksomhet er betydelige. Bygg- og anleggsbransjen står alene for 40 prosent av all energibruk i landet, 40 prosent av materialbruken og 40 prosent av alt avfall til deponi. Som «40-prosents bransje» vil BA-bransjen måtte øke sin miljøinnsats dersom vi skal nå målene om en bærekraftig utvikling. Det er mitt inntrykk at bransjen er på god vei til å bli mer miljøbevisste i sin virksomhet, sier Ragnhild Queseth Haarstad, som også fremhever boligsamvirkets miljøinnsats som viktig.

Både Habitat-meldingen og klimameldingen legger opp til at vi i Norge må husholdere bedre med energi til oppvarming og drift av boliger og andre bygg. Bruk av alternative energikilder og økt bruk av vannbåren varme vil være viktige satsningsområder framover. Det må legges bedre til rette for resirkulering og gjenvinning ikke bare i husholdningene, men også for byggavfallet. Det krever blant annet en bevisst planlegging i byggefasen. Regjeringen vil se nærmere på byggeforskriftene i lys av klimaforpliktelsene og forutsetter at Husbanken skal ta et ansvar for å utvikle en mer miljøvennlig boligbygging.

Kommunene vil ha en nøkkelrolle i utviklingen av en mer bærekraftig bosettingssektor. Lokale Agenda 21-prosesser vil være viktige instrument for å bidra til kunnskapsspreding og økt bevissthet om miljøvennlig bygging og byggforvaltning.

Regjeringen vil at det i samarbeid med bransje og forbruker skal utarbeides en miljøhandlingsplan for bolig- og byggsektoren der virkemidlene for å oppnå en bærekraftig utvikling i sektoren vil bli vurdert nærmere.

Lagt inn 23. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen