Historisk arkiv

En god distriktspolitikk er den beste samepolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

06.02.98

En god distriktspolitikk er den beste samepolitikk

- Regjeringens utfordring er å skape samiske lokalsamfunn med et levende og aktivt næringsliv. For å bevare og utvikle samiske næringer er det viktig at natur-, ressurs- og miljøgrunnlaget fortsatt får spille en sentral rolle, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad. - Samtidig er det viktig å utvikle alternative næringer og arbeidsplasser fordi vi ser i dag en del økologiske begrensninger, spesielt når det gjelder reindriften.

Dette er noen av satsningsområdene i regjeringens stortingsmeldingen om samepolitikk som legges fram i dag. Meldingen er en tilleggsmelding til den forrige regjeringens prinsippmelding om norsk samepolitikk (St. meld. nr. 41 (1996-97)).

Samisk næringsliv er avgjørende for samisk kultur
Regjeringens hovedmål med distriktspolitikken er å opprettholde bosettingen og utvikle næringsliv og sysselsetning i distriktene. Dette er av spesielt stor betydning for de samiske bosettingsområdene. Regjeringen vil se på mulige konsekvenser før det fattes politiske beslutninger som kan virke inn på samisk bosettingsmønster, næringsliv og sysselsetting.

- En aktiv samepolitikk er avgjørende for å bevare og utvikle sterke og levedyktige samiske lokalsamfunn. Regjeringen legger derfor vekt på å vise varsomhet ved inngrep som kan virke forstyrrende og skadelig for samisk næringsvirksomhet, sier Queseth Haarstad.

Regjeringen legger i tilleggsmeldingen spesiell vekt på å øke kvinners muligheter til etablering av egen virksomhet også i de samiske områdene.

- Spesielt har vi som mål å styrke samiske kvinners situasjon i reindriften, slik at de yrkesmessig likestilles med menns yrkesaktivitet innenfor næringen, sier Queseth Haarstad.

Hovedinnholdet i tilleggsmeldingenlinkdoc016005-040001#doc(St. meld. nr. 18 (1997-98)) bygger på følgende politiske målsettinger:

Regjeringen har som målsetting å gi Sametinget større politisk innflytelse i saker som er av spesiell interesse for den samiske befolkningen, slik som samisk skolepolitikk, næringsutvikling, samt språk og kultur.

For å gi Sametinget større medinnflytelse vil Regjeringen i saker som særskilt angår den samiske befolkningen på et tidlig tidspunkt i saksbehandlingen drøfte aktuelle problemstillinger med Sametinget.

Regjeringen har som målsetting å opprettholde bosettingen, samt utvikle næringsliv og sysselsetting i de samiske bosettingsområdene.

Regjeringen vil spesielt legge vekt på øke kvinners muligheter til etablering av egen virksomhet også i samiske områder.

Regjeringen har som målsetting at det også skal foretas vurderinger av konsekvenser før det fattes politiske beslutninger som kan ha stor betydning for bosettingsmønster, næringsliv og sysselsetting i de samiske områdene.

Regjeringen vil fortsatt prioritere arbeidet med Nordisk Samekonvensjon.

Regjeringen har som målsetting å gi alle småbarnsforeldre større frihet til å velge hvilken omsorgsform som er best for barnet. Det vil bli lagt fram et forslag for Stortinget om innføring av en kontantstøtteordning for 1-åringer fra 1.8.1998 og for 2-åringer fra 1.1.1999.

Regjeringen går inn for full barnehagedekning innen år 2000. Samiske barn må sikres et barnehagetilbud tilpasset samisk språk og kultur.

Regjeringen vil samarbeide med Sametinget i oppfølgingen av den samiske barne- og ungdomsplanen.

Regjeringen vil i proposisjonen om ny opplæringslov ta opp spørsmålet om utvidelse av den individuelle retten til opplæring i samisk i skolen.

Regjeringen har som målsetting å rekruttere flere samiske studenter for å dekke behovet for fagpersonell med samisk språk- og kulturbakgrunn i de samiske bosettingsområdene.

Regjeringen vil vurdere en nærmere samordning av utdanning og forskning ved Samisk høgskole og Nordisk Samisk Institutt.

Regjeringen vil i samråd med Sametinget vurdere opplæringsformer som gjør at samiske barn, dersom foreldrene ønsker det, kan få opplæring i samisk på sitt hjemsted, og at det utvikles et skoletilbud som supplerer og på sikt kan gjøre internatskole for samiske barn unødvendig.

Regjeringen har som målsetting å styrke samisk utdanning og forskning for å øke rekrutteringen av samiske studenter, og for å gi økt kunnskap om samiske samfunnsforhold og samisk historie.

Regjeringen vil fortsatt arbeide med å sikre samiske skoler et likeverdig tilbud innen IT-opplæring på linje med norske skoler.

Regjeringen vil fortsatt arbeide for å høyne samisk språks status i IT-sammenheng.

Regjeringen er av den oppfatning at et godt medietilbud på samisk er av avgjørende betydning for å opprettholde og utvikle samisk språk og kultur.

Regjeringen har som målsetting å styrke samiske kvinners situasjon i reindriften, slik at de yrkesmessig likestilles med menns yrkesaktivitet innenfor næringen.

Regjeringen har som målsetting at kunnskaper i samisk språk og kultur blir sentrale elementer i den videre utviklingen av helse- og sosialtilbudet til den samiske befolkning.

Regjeringen har som målsetting at alle eldre samer i forvaltningsområdet for samelovens språkregler får et pleie- og omsorgstilbud tilpasset den enkeltes behov for tjenester i tråd med innholdet i St.meld. 50 (1996-97) Handlingsplan for eldreomsorgen, og at alle eldre samer gis mulighet til å nytte sitt eget språk ved opphold i helseinstitusjoner og i kontakt med helsetjenesten i kommuner i forvaltningsområdet.

Regjeringen vil legge til rette for at det utdannes flere samisktalende helse- og sosialarbeidere.

Reindriftsnæringen utgjør et avgjørende ankerfeste for samisk språk og kultur særlig i de sørsamiske områdene. Regjeringen vil understreke sin vilje når det gjelder å sikre grunnlaget for sørsamisk kultur og næringsvirksomhet.

Regjeringen har som målsetting at reindriften skal utvikles innenfor naturens tåleevne slik at fremtidige generasjoner sikres inntektsmuligheter og at næringen sikres rekruttering i fremtiden.

Regjeringen har som målsetting at naturen holdes i balanse innen naturens egen tåleevne. All virksomhet må reguleres i forhold til dette. Utviklingen for naturressursene på Finnmarksvidda vil på denne bakgrunn følges nøye.

Regjeringen har som målsetting at samene skal blir representert i Barentsrådet.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38
Lagt inn 6. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen