Historisk arkiv

Enklere godkjenning av byggesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato 08.10.98

Enklere godkjenning av byggesaker

Kommunal- og regionaldepartementet har nå vedtatt endringer i overgangsordningen til den nye
plan- og bygningsloven. Disse vil gi en smidigere overgang ved bruk av regelverket og kortere behandlingstid i kommunene. Endringene går ut på å forenkle dokumentasjonen ved søknad om lokal godkjenning av firmaer i bygg- og anleggsbransjen. Ordningen skal virke i en overgangsperiode, og vil vare til 31. desember 2000.

- Det er viktig for oss å få til en smidig overgang til den nye plan og bygningsloven, uten at det går ut over kvaliteten på byggene, sier politisk rådgiver Eva M. Lian. Derfor har vi nå vedtatt en forskriftsendring som forenkler kravene til dokumentasjon ved godkjenning av ansvarlige i byggesaker.

Mer konkret går endringene ut på at det nå kan brukes egenerklæring. Kravene til kvalifikasjoner og kvalitet gjelder fortsatt, men i en overgangsperiode vil det ikke kreves at foretak som søker ansvarsrett skal legge frem vitnemål, referanseprosjekter og attester. Det vil være nok med en egenerklæring med blant annet henvisning til et referanseprosjekt for å bli godkjent.

Behovet for bedre overgangsordninger skyldes lang saksbehandlingstid i mange kommuner. Det er flere grunner til dette. Blant annet hadde svært få foretak søkt om og fått sentral godkjenning 1. januar 98, da det nye regelverket trådte endelig i kraft. En del av problemene skyldes også at mange kommuner fikk mange til dels svært dårlig utfylte søknader rett før overgangsperioden gikk ut.

- De nye overgangsreglene vil sammen med tiltakene som ble gjennomført i den sentrale godkjenningsordningen i sommer, øke takten på sentrale godkjenninger betraktelig. Dette vil også bidra til kortere saksbehandlingstid i kommunene, sier Eva M. Lian.

Lagt inn 9. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen