Historisk arkiv

Ettergivelse av studielån til utkantkommuner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Oslo, 30.1.98

Ettergivelse av studielån til utkantkommuner

Regjeringen vil vurdere å utvide ordningen med ettergivelse av studielån til kommuner også utenfor Nord-Troms og Finnmark.

- Dette er en type tiltak som har vist å ha god effekt, og har ført til at områdene i tiltakssonen Finnmark og Nord-Troms har blitt tilført mer kvalifisert arbeidskraft, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad. - Vi er nå inne i første fase i utredningen av dette spørsmålet og det er fortsatt mye som gjenstår å klarlegge før ordningen eventuelt blir utvidet.

Nedskrivingsordningen i tiltakssonen fungerer slik at låntakere i Statens lånekasse for utdanning kan etter søknad få en nedskrivning på 10 prosent av lånebeløpet begrenset til maksimum kr. 16.500,- per år. Ettergivelsesordningen kan omfatte personer som kan dokumentere at de har vært bosatt og yrkesaktive i regionen i minst 12 måneder. For å nyte godt av tiltaket, må søkerne ha minst 50 prosent deltidsarbeid eller sesongarbeid i minst 6 måneder, og i tillegg være registrert som søker til fulltidsarbeid.

Regjeringen vil se på mulighetene for å utvide ordningen til også å gjelde hele område B i det geografiske virkeområdet for de distriktspolitiske virkemidlene, for eksempel ved å ettergi 50 prosent av det som det er mulig å ettergi i tiltakssonen.

- Hvilke kriterier som for øvrig skal knyttes til utvidelsen er det for tidlig å komme inn på, men et kriterium som kan bli vurdert er bindingstid, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

Følgende kommuner ligger i område B:

Troms fylke:
Harstad, Kvæfjord, Skånland, Bjarkøy, Ibestad, Gratangen, Lavangen, Bardu, Salangen, Målselv, Sørreisa, Dyrøy, Tranøy, Torsken, Berg, Lenvik, Balsfjord.

I tillegg kommer følgende kommuner som er en del av tiltakssonen og allerede har nedskrivingsordning: Karlsøy, Lyngen, Storfjord.

Nordland fylke:
Narvik, Bindal, Sømna, Brønnøy, Vega, Vevelstad, Herøy, Alstahaug, Leirfjord, Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Dønna, Nesna, Hemnes, Rana, Lurøy, Træna, Rødøy, Meløy, Gildeskål, Beiarn, Saltdal, Fauske, Skjerstad, Sørfold, Steigen, Hamarøy, Tysfjord, Lødingen, Tjelsund, Evenes, Ballangen, Røst, Værøy, Flakstad, Vestvågøy, Vågan, Hadsel, Bø, Øksnes, Sortland, Andøy, Moskenes.

Nord-Trøndelag fylke:
Namsos, Meråker, Verran, Namdalseid, Snåsa, Lierne, Røyrvik, Namsskogan, Grong, Høylandet, Overhalla, Fosnes, Flatanger, Vikna, Nærøy, Leka.

Sør-Trøndelag fylke:
Hemne, Snillfjord, Hitra, Frøya, , Åfjord, Roan, Osen, Oppdal, Rennebu, Meldal, Røros, Holtålen, Tydal.

Møre og Romsdal fylke:
Surnadal, Aure, Rindal, Halsa, Tustna, Smøla.

Telemark fylke:
Tinn, Seljord, Kviteseid, Nissedal, Fyresdal, Tokke, Vinje.

Oppland fylke:
Dovre, Lesja, Skjåk, Lom, Vågå, Sel.

Hedmark fylke:
Trysil, Åmot, Stor-Elvdal, Rendalen, Engerdal, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal, Os.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38
Lagt inn 30. januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen