Historisk arkiv

Fastsetting av skattøren for 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

5. oktober 1998

Fastsetting av skattøren for 1999

Regjeringen la i Kommuneøkonomiproposisjonen for 1999 opp til at kommunesektorens skatteinntekter i 1999 skulle ha om lag samme reelle nivå som i 1998. Stortinget vedtok følgende:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag om en reduksjon av skattøren og en tilsvarende økning i rammetilskuddet for 1999 i statsbudsjettet til høsten, slik at det sikres en best mulig inntektsfordeling mellom skattesvake og skattesterke kommuner».

I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett ble skatteanslaget for 1998 oppjustert med vel 1,6 milliarder kroner. På bakgrunn av ovenstående Stortingsvedtak foreslår regjeringen at om lag halvparten (800 millioner kroner) av oppjusteringen videreføres som økte rammeoverføringer. Skatteinntektene reduseres tilsvarende gjennom reduksjon i skattøren. Denne justeringen er fordelt med 450 millioner kroner på kommunene og 350 millioner kroner på fylkeskommunene.

Ved fastsettelsen av skattøren for 1999 er det tatt utgangspunkt i anslått nivå for skatteinngangen i 1998. Følgende forhold har deretter påvirket skatteanslaget for 1999:

  1. Nivået på kommunesektorens skatteinntekter foreslås redusert med reelt 800 millioner kroner. Dette medfører en reduksjon i skattøren.
  2. Generell vekst i skattegrunnlaget (sysselsetting, lønn mm.) bidrar til en økning i skatteinntektene med 900 millioner kroner. Dette forutsettes trukket inn ved en reduksjon i skattøren.
  3. Regjeringen foreslår at skatt på alminnelig inntekt for etterskuddspliktige (selskapsskatten) blir en ren statlig skatt. Forslaget gjøres gjeldende fra inntektsåret 1998, slik at det får budsjettvirkning for 1999. I tillegg foreslås at formuesskatter på en del upersonlige skattytere, blant annet sparebanker, forbrukerforeninger og institusjoner, blir omgjort til en ren statlig skatt. Det samlede inntektsbortfallet for kommunene som følge av disse forslagene utgjør om lag 6 milliarder kroner. Dette kompenseres gjennom å heve skattøren for personlige skattytere, og gjennom å øke naturressursskatten innenfor kraftverksbeskatningen.
  4. Endringer i skattesystemet gjennom økt skatt på alminnelig inntekt, kombinert med bl a høyere klasse- og minstefradrag, bidrar til en reduksjon i skatteinntektene med 1,6 milliarder kroner. Dette forutsettes kompensert ved å øke skattøren.

En oppsummering av punktene 1-4 viser at det er behov for å øke skattøren for personlige skattytere og naturressursskatten tilsvarende 5,9 milliarder kroner. De kommunale og fylkeskommunale skattørene for personlige skattytere foreslås øket med 1 ½ prosentenhet, tilsvarende om lag 5,8 milliarder kroner. I tillegg foreslås naturressursskatten justert opp med 0,1 øre pr kWh, tilsvarende vel 100 millioner kroner.

Skattøren for personlige skattytere for 1999 settes til 11,75 prosent for kommunene og 6,75 prosent for fylkeskommunene. Dette er en økning på 1,0 og 0,5 prosentenheter i forhold til skattørene for 1998.

Oslo, 5. oktober 1998

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen