Historisk arkiv

Forbedring av bostøtteordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

5. oktober 1998

Forbedring av bostøtteordningen

I tråd med Voksenåsenerklæringen foreslår regjeringen forbedringer i regelverket for bostøtteordningen og å øke bevilgningen med 40 millioner kroner. Totalt bevilges det 1,6 milliarder kroner til bostøtteordningen. I hovedsak går regelverksforbedringene til å øke bostøtten til de barnefamiliene som har de høyeste boutgiftene og til å åpne for at flere barnefamilier kan få bostøtte.

Regjeringen foreslår følgende forbedringer i regelverket:

  1. Grensen for hvor høye boutgifter (maksimal boutgift/boutgiftstak) barnefamilier kan ha for å kunne motta bostøtte heves. Eksempelvis heves grensen for husstand med 2 personer fra 45 000 kroner per år til 50 000 kroner.
  2. Barnefamilier som leier bolig vil nå kunne få bostøtte uavhengig av hvor boligen er lånefinansiert.
  3. Alle omsorgsboliger med tilskudd fra Husbanken, uavhengig av lånefinansieringskilde, vil kunne få bostøtte.
  4. Beboere i boliger som har vært husleieregulert skal kunne motta bostøtte (jfr. regjeringens forslag om å oppheve Husleiereguleringsloven).

- Bostøtten er et viktig virkemiddel for å utjevne levekår, og sikre utsatte grupper en god, nøktern bolig. Jeg er derfor tilfreds med at det innenfor et stramt finanspolitisk opplegg har vært mulig å forbedre bostøtteordningen, sier Ragnhild Queseth Haarstad.

Regjeringens forslag harmonerer godt med en undersøkelse Norges byggforskningsinstitutt har foretatt blant et utvalg av kommuner i 1998 om hvordan de vurderer de ulike boligpolitiske virkemidlene. Bostøtten blir her, sammen med etableringslånene, trukket fram som det viktigste virkemiddelet for å planlegge og anskaffe bolig til husholdninger med lave inntekter.

Oslo, 5. oktober 1998

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen