Historisk arkiv

Forskrift om Bedre Arbeidsutstyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato 26. juni 1988

Forskrift om Bedre Arbeidsutstyr

Regjeringen har fastsatt forskrift om bruk av arbeidsutstyr. Arbeidsutstyret må være slik at arbeidstakerne er vernet mot skader på liv og helse. Det stilles krav til vedlikehold og kontroll av utstyret og krav til opplæring om sikker bruk. Det gjelder særskilte krav til sikkerhetsopplæring og sakkyndig kontroll for visse typer arbeidsutstyr som for eksempel kraner, for disse kravene gjelder en overgangsordning på 1 ½ år. Forskriften retter seg mot arbeidsgiver som må sørge for at kravene er oppfylt. Enmannsvirksomheter omfattes av forskriften. Det gjelder også familiebruk innenfor jord- og skogbruk.

- Dette blir en sentral og viktig forskrift når det gjelder sikkerheten i arbeidslivet, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad. - Sikkert arbeidsutstyr og riktig opplæring i bruk av utstyret er helt nødvendig for å unngå ulykker i arbeidslivet.

Dette betyr også en vesentlig forenkling av regelverket, noe regjeringen er svært opptatt av.

Forskriften viderefører i hovedsak krav i 23 forskrifter som helt eller delvis oppheves ved fastsettelsen. Den gjennomfører to EU-direktiver om bruk av arbeidsutstyr og gjensidig godkjenning av yrkeskompetanse. Forskriften trer i kraft straks.

Lagt inn 26. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen