Historisk arkiv

Forslag om bruk av lønnsnemnd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato: 10. juni 1998

Forslag om bruk av lønnsnemnd

Regjeringen har i ekstraordinært statsråd i dag, onsdag 10. juni 1998, besluttet å fremme forslag om bruk av tvungen lønnsnemnd av arbeidstvistene mellom Norsk Sykepleierforbund, Norsk Radiografforbund og Norges Ingeniørorganisasjon NITO på den ene side og Kommunenes Sentralforbund på den annen side.

Beslutningen er tatt på grunnlag av rapporter fra Statens helsetilsyn om skadevirkningene av streiken blant sykepleierne, radiografene og bioingeniørene. I et brev av 9. juni 1998 til Sosial- og helsedepartementet har Helsetilsynet konkludert som følger:

«Statens helsetilsyn vurderer dermed situasjonen i forhold til disse tre yrkesgruppene dithen at helse er i umiddelbar fare, og at det også er i ferd med å bli fare for liv.»

Regjeringen er meget tilbakeholden med bruk av tvungen lønnsnemnd. I utgangspunktet er det der liv og helse er truet at den vil gripe inn. I kommunesektoren er det det enkelte forbund som er tariffpart, ikke hovedorganisasjonene, slik som i staten. Det er derfor mulig bare å begrense inngrepet til de organisasjoner som gjennom streiken setter liv og helse i fare. Dette er bakgrunnen for at inngrepet ikke gjøres gjeldende for alle organisasjonene tilsluttet Akademikernes Fellesorganisasjon, seksjon kommune.

Oslo, 10. juni 1998

Lagt inn 11. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen