Historisk arkiv

Forsterket innsats for urfolk og for minoritetspolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato: 10. november 1998

Forsterket innsats for urfolk og for minoritetspolitikken

Kommunal- og regionaldepartementet vil styrke arbeidet med samespørsmål, minoritetssaker og innvandrings- og flyktningspørsmål. Alle disse områdene krever en stor grad av samordning innen forvaltningen. Det vil derfor organiseres en ny stor avdeling i departementet. Samepolitisk avdeling og Innvandringsavdelingen vil gå inn i den nye avdelingen. Den vil dessuten styrkes med flere ansatte.

- Det er en prioritert oppgave for Regjeringen å styrke samisk språk, kultur og samfunnsliv. Samene er en urbefolkning med helt spesielle rettigheter i vårt land. Gjennom den nye organiseringen vil departementet kunne øke sin innsats for samene, blant annet når det gjelder samisk-språklig kompetanse, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

- Den flyktning- og innvandringspolitikk regjeringen fører viser i hvor stor grad vi tar våre humanististiske idealer alvorlig. Den nye avdelingen vil ha ansvaret for samordningen av flyktning- og integreringspolitikken. Den nye organiseringen vil gi et bedre grunnlag for politikken, sier hun.

- Det er også andre gamle minoritetsgrupper i Norge. Som eksempel kan jeg nevne kvener. Også minoritetsgruppene trenger en større innsats fra norske myndigheters side. Et synlig tegn på dette var at jeg i år - på Regjeringens vegne - ba minoritetsgruppen taterne om unnskyldning for den måten samfunnet tidligere hadde behandlet dem på. Den europeiske rammekonvensjonen om nasjonale minoriteter ligger nå til behandling i Stortinget. Den nye avdelingen styrkes for å kunne følge opp disse forpliktelsene, sier statsråden.

Den nye departementsavdelingen vil tre i virksomhet fra årsskiftet. Navnet på avdelingen er ennå ikke fastsatt.


Priv. til red.:
Nærmere kommentarer ved statssekretær Johanne Gaup - Telefon: 22 24 68 04

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38 Lagt inn 11. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen