Historisk arkiv

Handlingsplan mot rasisme og diskriminering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.
Dato: 18. juni 1998

Handlingsplan mot rasisme og diskriminering

Kommunal- og regionaldepartementet har i dag lagt fram regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering. Planen skal øke kunnskapen og styrke innsatsen mot rasisme og diskriminering, og vil gjelde for perioden 1998 - 2001.

- Regjeringen ønsker en aktiv innsats mot rasisme og diskriminering. Med denne planen ønsker vi å sette arbeidet mot disse samfunnsproblemene høyt på dagsorden i sentralforvaltningen. Handlingsplanen vil også sikre en mer samordnet og offensiv innsats på dette området, sier kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

Handlingsplanen inneholder tiltak på områder der regjeringen ser at det er særlig nødvendig å gjøre en innsats i den neste fire-års perioden. Den har tiltak rettet mot politiet og rettsapparatet, og mot diskriminering på bolig- og arbeidsmarkedet. Det satses på tiltak for å styrke den flerkulturelle forståelsen i nøkkelsektorer gjennom opplæring og kompetanseheving av offentlige ansatte. Planen inneholder også tiltak som retter seg mot barn og unge i skolen og lokalmiljøet for å forebygge og bekjempe rasisme og diskriminering.

Kommunalministeren påpeker betydningen av at staten retter søkelyset mot eget apparat

- Jeg er opptatt av at staten har et overordnet ansvar i arbeidet mot rasisme og diskriminering, uttaler kommunalminister Queseth Haarstad. - Staten må gå foran i arbeidet for like muligheter og mot rasisme og diskriminering. Selv om personer med innvandrerbakgrunn har de samme formelle rettighetene som den øvrige befolkningen, er det likevel nødvendig å sette i verk tiltak for at alle skal ha de samme muligheter til å delta i samfunnet og bruke sine ressurser. Arbeidet mot diskriminering og rasisme må ses i denne sammenheng.

Queseth Haarstad ønsker at handlingsplanen også skal inspirere til handling i andre instanser enn sentralforvaltningen. - For å bekjempe rasisme og diskriminering trenger vi innsats fra kommunene, de frivillige organisasjonene og aktørene i arbeidslivet. Men enkeltmenneskers innsats er avgjørende for å lykkes. - Uten at hver enkelt av oss engasjerer seg, vil vi ikke nå langt i dette arbeidet, understreker kommunalministeren.

Oslo, 18. juni 1998

Priv. til red.

Handlingsplanen mot rasisme og diskriminering kan fås ved henvendelse til Statens trykksaksekspedisjon. Telefax: 22 24 27 98. Den ligger også ute på internett. linkdoc016005-990055#doc(http://odin.dep.no/krd/publ/1998/handlingsplan.html)

Lagt inn 18. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen