Historisk arkiv

Hjemmearbeid og EØS-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato: 3. september 1998

Hjemmearbeid og EØS-avtalen

Arbeidsmiljølovens forhold til hjemmearbeid vurderes på bakgrunn av EØS-avtalen.

- Spørsmålet om arbeidsrettslig regulering av hjemmearbeid er kommet opp på bakgrunn av forpliktelser Norge har i henhold til EØS-avtalen. Ifølge EUs rammedirektiv på arbeidsmiljøområdet skal arbeidsmiljølovens krav til et forsvarlig arbeidsmiljø også gjelde arbeid som utføres av arbeidstakere i deres eget hjem. Videre foreligger det en ILO-konvensjon om hjemmearbeid, som ble vedtatt på arbeidskonferansen i 1996. Vi ønsker nå å vurdere spørsmålet om Norge oppfyller konvensjonens krav og spørsmålet om ratifikasjon av ILO-konvensjonen, uttaler kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

Kommunal- og regionaldepartementet har i et brev til de berørte parter i arbeidslivet bedt om innspill til de viktigste problemstillingene som en arbeidsrettslig regulering av hjemmearbeid reiser.

Merknadene departementet mottar i denne runden vil danne utgangspunkt for det den videre utredning av saken. Etter denne første runden starter vi prosessen med sikte på utarbeidelse av forslag til forskrifter for hjemmearbeid, og vi vil invitere de berørte partene i arbeidslivet til å ta del i denne prosessen, sier Queseth Haarstad.

Departementet vil også se på hvordan hjemmearbeid er regulert i andre europeiske land. Når utkastet til forskrifter foreligger, vil disse bli sendt på en ordinær og bred høringsrunde.

På bakgrunn av ukorrekte opplysninger i pressen vil jeg presisere at vi ennå ikke har tatt stilling til om og eventuelt i hvilken grad arbeidsmiljølovens bestemmelser bør få anvendelse for hjemmearbeid, sier Queseth Haarstad.

Oslo, 3. september 1998

Lagt inn 3. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen