Historisk arkiv

Inntekstvekst i kommunesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

15. mai 1998

Inntektsvekst i kommunesektoren

Regjeringen legger foreløpig opp til en reell vekst i kommunesektorens inntekter på mellom 1 og 1 ¼ prosent fra 1998 til 1999. Dette svarer til en reell vekst i kommunesektorens inntekter på mellom 2 og 2 ½ milliarder kroner.

- Jeg er glad for at det innenfor et stramt finanspolitisk opplegg er mulig å øke kommunesektorens inntekter med i overkant av 2 milliarder kroner til neste år, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

Størstedelen av inntektsveksten vil bli knyttet til oppfølgingen av handlingsplanen for eldre og nye handlingsplaner for sykehusutstyr, psykiatri og kreft.

Innenfor denne vekstrammen legger Regjeringen opp til en reell vekst i de frie inntektene (skatt og rammetilskudd). Denne veksten kan bli på inntil ¼ prosent, som utgjør om lag 300 millioner kroner.

Regjeringen legger til grunn om lag samme reelle nivå på kommunenes og fylkeskommunenes skatteinntekter i 1999 som i 1998, basert på anslag for skatteinntektene i 1998 i Revidert nasjonalbudsjett. Dette innebærer at oppjusteringen av kommunesektorens skatteinntekter med i alt 1 635 millioner kroner i 1998 vil bli videreført i 1999.

Regjeringen tilrår at en også for 1999 fastsetter de kommunale og fylkeskommunale skattørene først ved behandlingen av statsbudsjettet til høsten.

Rapport for 1997

I året som gikk hadde kommunesektoren en svært positiv inntektsutvikling. Skatteinntektene for kommunene økte i fjor med nærmere 6 prosent. Det var også en reell vekst i overføringene. Departementets anslag tyder på en reell inntektsvekst på nærmere 3,5 prosent. Samtidig økte aktiviteten i sektoren kraftig. Dette har særlig sammenheng med investeringer i skolebygg, men det har også vært en kraftig investeringsvekst i helse- og omsorgsinstitusjoner. Økningen i antallet sysselsatte er også med på å forklare veksten. Alt i alt ble det utført nærmere 10 000 flere årsverk i 1997 enn året før.

Kommuneøkonomiproposisjonen viser at fylkeskommunene har et klart forbedret driftsresultatet i 1997. Samlet blir resultatet anslått til 2,7 prosent. Foreløpige tall for kommunene tyder også på et bra resultat for dem.

Oslo 15.mai 1998

Lagt inn 15 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen