Historisk arkiv

Innvandrere og flyktninger skal kvalifiseres for arbeidslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato 27.10.98

Innvandrere og flyktninger skal kvalifiseres for arbeidslivet

Åtte kommuner får midler til å sette i gang prøveprosjekter med sikte på at nyankomne innvandrere og flyktninger skal komme raskt i arbeid. Det er avsatt kr 1.500.000 til prøveprosjektene. Følgende kommuner får midler i inneværende år; Kristiansand, Bergen, Skien, Bærum, Lillehammer, Flora, Fjell og Furuset bydel i Oslo. Det var 37 kommuner som søkte om midler til prøveprosjekter. I denne omgang er det primært byer og større tettsteder som har fått midler. Kommunal- og regionaldepartementet har samarbeidet med Arbeids- og administrajons-departementet om utforming av prøveprosjektene og valg av forsøkskommuner.

- Det er lagt vekt på at kommunene har et heldagstilbud til nyankomne, og at de forsøker å få flyktninger og innvandrere ut av sosialkontoret og over på aktive tiltak. Jeg mener det er viktig at økonomiske ytelser knyttes opp mot deltakelse i kvalifisering, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

- Parallelt med prøveprosjektene har jeg nedsatt en tverrdepartemental arbeidsgruppe som skal utrede hvordan kvalifisering og inntektssikring av nyankomne flyktninger og innvandrere kan forbedres, sier hun.

Kommunal- og regionaldepartementet utlyste prosjektmidlene i sommer. Prosjektene skal prøve ut nye metoder i arbeidet med å gjøre flyktninger og innvandrere selvforsørget. Bakgrunnen var Stortingsvedtak og regjeringens mål om at nyankomne flyktninger og innvandrere så raskt som mulig blir i stand til å forsørge seg selv.

En av målsettingene med prøveprosjektene er å utvikle samarbeidet mellom etatene. En annen viktig målsetting er å trekke med partene i arbeidslivet.

- Jeg mener kvalifiseringen av nyankomne bør bli mer yrkesrettet. Det gir bedre uttelling på det ordinære arbeidsmarkedet, sier kommunal- og regionalministeren.

Norskopplæringen blir mer effektiv hvis flyktningen kan bruke språket i en meningsfull arbeidssituasjon. Det er derfor lagt vekt på at prøveprosjektene kombinerer språkopplæring med aktiv arbeidstrening.

For å få bedre kunnskap om hvordan kvalifiseringen kan forbedres er det satt av midler til ekstern evaluering av alle prøveprosjektene.


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Lagt inn 27. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen