Historisk arkiv

Interessant utvikling i Husbanken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Oslo, 20.11.98

Interessant utvikling i Husbanken

- Jeg konstaterer at en stor del av Husbankens kunder har valgt å binde renten i 5 år til ei nominell rente på 5,5 prosent. Når over 100 000 husstander allerede har valgt å binde renten, gir dette interessante perspektiver med hensyn til stabilitet og forutsigbarhet for boutgiftene for disse husholdningene, sier politisk rådgiver Eva Lian i Kommunal- og regionaldepartementet.

Husbankens 5-års fastrente-tilbud i 2. halvår 1998 er bestemt med bakgrunn i noteringer på 5-års statsobligasjoner i perioden 1. oktober 1997 til 31. mars i år påplusset en rentemargin på 0,5 prosentpoeng. Rentenivået var som kjent betydelig lavere i denne perioden enn det er i dag.

- Husbankens renter er imidlertid ikke subsidiert slik Sparebankforeningens Hans Halle sa på NRK Dagsnytt i går. Som Halle selv sa er bakgrunnen for den lave renta i Husbanken nå, måten renta blir fastsatt på. Å kalle dette for subsidiering synes jeg er drøyt. Husbanklån blir ikke gitt med subsidier over statsbudsjettet, fastslår Lian.

- Når rentenivået går ned igjen, vil et tilsvarende etterslep medføre at Husbankens rentenivå vil kunne være høyere enn markedsrenta for øvrig. Flytende rente i 2. kvartal neste år ligger nå an til å bli på over 8 prosent. Jeg både tror og håper at det generelle rentenivået i Norge er lavere enn dette til våren, avslutter Lian.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38 Lagt inn 20. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen