Historisk arkiv

Investeringsstøtte til distriktsbedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

24.04.98

Investeringsstøtte til distriktsbedrifter

- Revisjon av det geografiske virkeområdet.

I henhold til EØS-avtalen skal ESA godkjenne virkeområdet for de distriktspolitiske støtteordningene overfor bedrifter. - I brev fra ESA har vi fått klargjort flere viktige punkter, sier kommunal- og regional- minister Ragnhild Queseth Haarstad. - Det er lagt opp til en overgangsordning for Nord-Troms og Finnmark. En nærmere analyse av ESA sitt nye opplegg, viser at endringene vil få liten praktisk betydning ved tildeling av tilskudd til enkeltbedrifter. Videre klargjør brevet at dersom Norge forsetter å gi støtte etter gjeldende virkeområde også etter 1. mai 1998, vil bedrifter risikere å måtte betale tilbake støtte som er gitt. ESA legger dessuten opp til individuell godkjenning (notifisering) for hvert enkelt prosjekt.

- Dersom vi ikke godtar ESAs opplegg, er det stor fare for at 300-400 enkeltsøknader fra bedrifter fra hele Norge om støtte må sendes til ESA for godkjenning. Dette er en tidkrevende prosess som vil ha en behandlingstid på 4-6 måneder. Vi ønsker ikke å sette bedrifter i en slik vanskelig situasjon, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad. - Etter en samlet vurdering har Regjeringen bestemt å akseptere ESAs opplegg.

Etter opplegget fra ESA vil i alt 17 kommuner få høyere status. Uenigheten med ESA har vært konsentrert om spørsmål knyttet til størrelsen på maksimale støtteandeler for tilskudd til bedrifter i Nord-Troms og Finnmark og B-status for fem kommuner i Sogn og Fjordane.

En mer utdypende konsekvensberegning viser at konsekvensene av den overgangsordning Norge har fått for Finnmark og Nord-Troms er små. Etter dagens støttesatser er det i Finmark og Nord-Troms mulig å gi investeringsstøtte til store bedrifter på inntil 35 prosent og små og mellomstore bedrifter på inntil 50 prosent. Etter ESAs forslag vil disse støttesatsene måtte reduseres til henholdsvis 30 prosent for store bedrifter og til 45 prosent for små og mellomstore bedrifter.

Statistikk over støttetildelinger i Finnmark og Nord-Troms i 1997 viser at gjennomsnittlig støtte per prosjekt i sonen var omlag 26 prosent. Av totalt 97 støttetildelinger var det kun 8 prosjekter som mottok mer enn 45 prosent i støtte. Dersom støtten til enkeltprosjekter er 800.000 kroner over en treårsperiode, kan den gis som bagatellmessig støtte. Bagatellmessig støtte behøver ikke notifiseres hos ESA. Seks av de nevnte støttetildelingene var under 800.000 kroner.

I revisjonen av det geografiske virkeområdet som ble sendt ESA i oktober 1997 var det blant annet lagt opp til at kommunene Gulen, Solund, Hyllestad, Askvoll og Fjaler i Sogn og Fjordane skulle få endret status fra C til B. ESA er imot en slik oppgradering. - Disse kommunene har hatt en svakere utvikling enn andre kommuner i fylket, og jeg beklager at det ikke var mulig å få gjennomslag for dette, sier Queseth Haarstad.

Dersom regjeringen fortsetter å gi støtte etter dagens gjeldene geografiske virkeområde også etter 1. mai 1998, innebærer det at all regional støtte til investeringer i bedrifter i Norge er ulovlig dersom den ikke blir notifisert individuelt og deretter godkjent av ESA. Dersom ESA finner at støtte som er gitt er i strid med statsstøtteregelverket, vil Norge måtte kreve støtten tilbakebetalt fra støttemottaker. Dette vil staten måtte gjøre med hjemmel i lov om offentlig støtte. Bedrifter som mottar ulovlig støtte kan ikke påberope seg å ha mottatt støtten i god tro.

Virkeområdet er delt i fire prioriteringsområder: A, B, C og D. Område A (Nord-Troms og Finnmark) skal ha høyeste prioritet ved bruk av distriktspolitiske virkemidler. I områdene A, B og C er det anledning til å yte bedriftsrettet lån og tilskudd, indirekte tilretteleggende støtte og tilskudd til kommunale næringsfond. I område D kan det bare gis indirekte, tilretteleggende støtte og kommunale næringsfond . De indirekte virkemidlene blir ikke berørt av statsstøtteregelverket og godkjenning av ESA er derfor ikke nødvendig.

De øvrige endringene:

Til B fra C:Mosvik, Agdenes, Bjugn, Utsira og Åmli.

Til C fra D:Steinkjer, Verdal, Inderøy, Midtre Gauldal, Selbu, Aremark, Marker, Rømskog og Eidskog.

Til C utenfra:Kongsvinger.

Til D utenfra:Kragerø og Froland

Fra C til D:Evje og Hornnes.

Går helt ut:Forsand og Bokn.

Det nye geografiske virkeområdet er godkjent av ESA frem til 31.12.1999. Det vil derfor vil bli foretatt en ny gjennomgang av virkeområdet høsten 1999.

Lagt inn 24. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen