Historisk arkiv

Kommunal- og regionaldepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Kommunal- og regionaldepartementet


Forsøk med nedskriving av studielån for kvinner i
Indre Namdal

Kommunal- og regionaldepartementet starter et forsøk med nedskriving av studielån for kvinner i Indre Namdal, opplyser Kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

- Kommunal- og regionaldepartementet mener det er nødvendig å tilrettelegge for økte valgmuligheter for kvinner i distriktene. I og med at Indre Namdal er forsøksregion innenfor regjeringens utkantkommunesatsing er det naturlig at forsøket lokaliseres dit. Utkantkommuneprosjektet skal bidra til å styrke kompetanse og arbeidsplasstilbud i regionen. Forsøksordningen med nedskriving av studielån vil være et av virkemidlene for å gi kvinner i regionen mulighet til å bli boende, og å gi kvinner med utdanning og kompetanse mulighet til å flytte og ta arbeid i regionen, sier Queseth Haarstad.

Forsøket vil starte 1.1.1999 og vare fram til utgangen av år 2001.

Kommunal- og regionaldepartementet ønsker at forsøket i Indre Namdal skal gjelde kvinner som bor i eller som ønsker å flytte til regionen, og som er yrkesaktive. Nedskriving av lån skal skje etter det samme type regelverk som er etablert i tiltakssonen i Nord - Troms og Finnmark. Men nedskrivingssatsen blir 8.250 kroner – halvparten av hva som gjelder i tiltakssonen og den vil altså bare gjelde kvinner. Ordningen omfatter alle typer studielån i Statens lånekasse. Forsøket i Indre Namdal vil koste 2,5 til 3 millioner kroner hvert år.

Formålet med forsøksordningen er å gi kvinner en mulighet til å velge å bosette seg i og ta arbeid i Indre Namdal. Over mange år har flere kvinner enn menn flyttet fra kommunene i Indre Namdal. Konsekvensen av at kvinner flytter fra regionen, er at kommunene har kvinneunderskudd og en stor andel eldre.

- Vi vet at flere kvinner ønsker å flytte til distriktene enn de som faktisk flytter dit. Det må vi gjøre noe med , sier statsråd Ragnhild Queseth Haarstad.

- Vi tror på individuelle stimuleringsordninger som bidrar til at kvinner blir interessert i de muligheter som finnes i mange distriktskommuner, og kan få en større reell valgfrihet på dette grunnlag. Gjennom dette tiltaket vil det bli en mindre økonomisk risiko for høyt utdannede kvinner med store studielån å satse på en fremtid i distriktene. Ordningen med nedskriving av studielån er et av flere tiltak som til sammen kan bidra til at flere kvinner får muligheten til å bo og arbeide i distriktene. Departementet ønsker derfor å prøve ut denne ordningen i Indre Namdal.

- Innenfor distrikts- og regionalpolitikken er det satset mye på virkemidler for å få flere kvinner til å etablere egne bedrifter. Det er imidlertid ikke alle kvinner som vil eller kan etablere egen privat virksomhet. Derfor er det nødvendig med ordninger også for denne store målgruppen, blant annet de som ønsker å jobbe i offentlig sektor. Ikke minst er det behov for rekruttering av flere kvinnelige ledere til denne sektoren. Forsøket med nedskriving av studielån er eksempel på en slik ordning, sier Queseth Haarstad.


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38 Lagt inn 29. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen