Historisk arkiv

Kommunaldepartementet kartlegger service i samiske kommuner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato: 25. november 1998

Kommunaldepartementet kartlegger service i samiske kommuner

Kommunal- og regionaldepartementet skal undersøke tospråklig service i statlig og kommunal forvaltning i forvaltningsområdet for samisk språk. Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) i Alta skal gjennomføre undersøkelsen, og den skal være ferdig høsten 1999.

- Med denne undersøkelsen ønsker vi å se nærmere på hvilke endringer som har skjedd etter at språkkapitlet i sameloven trådte i kraft i 1992, sier statssekretær Johanne Gaup. Undersøkelsen vil ta for seg publikums erfaringer med en tospråklig forvaltning og med tjenestene i kommunene.

Undersøkelsen omfatter kommunene Karasjok, Kautokeino, Kåfjord, Nesseby, Porsanger og Tana. Disse kommunene utgjør forvaltningsområdet for samisk språk. I dette området vil publikums oppfatning av de tjenester som ytes være avhengig både av service og språk, noe som i samiske områder er nært knyttet til hverandre. For mange vil muligheten for å kunne bruke sitt eget språk, eller det språket en behersker best, være av stor betydning ved kontakt med offentlig forvaltning.

I etater med særskilt stor publikumskontakt er språk og service svært viktig for publikum. Legekontor, sosialkontor, teknisk etat, likningsetaten og arbeidsmarkedsetaten er valgt til å være med i undersøkelsen.

- Det er svært viktig å gjennomføre en slik undersøkelse, sier statssekretær Johanne Gaup. Resultatene av undersøkelsen kan være en god pekepinn på hvor myndighetene bør sette inn ressursene for å bedre situasjonen når det gjelder tospråklig forvaltning.

Språkkapitlet i sameloven skulle tilrettelegge for økt bruk av samisk språk. Loven fastsetter også at samisk og norsk er likeverdige språk. Sameloven sier blant annet at de som henvender seg på samisk til et lokalt offentlig organ i forvaltningsområdet, har rett til svar på samisk. Videre skal både kunngjøringer og skjemaer være på samisk og norsk.

Priv til red:

Fredag 27. november holder Kommunal- og regionaldepartementet et informasjonsmøte i Kautokeino der kommunene, de involverte etatene og andre interesserte blir orientert om prosjektet. Informasjonsmøtet holdes på Kautokeino Camping & Motell kl 13.00.


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38 Lagt inn 26. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen