Historisk arkiv

Kommunaldepartementet ønsker en smidig overgang til den nye plan- og bygningsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

14.07.98

Kommunaldepartementet ønsker en smidig overgang til den nye plan- og bygningsloven

Kommunal- og regionaldepartementet har sendt ut på høring et forslag til endring i overgangsordningen til den nye plan- og bygningsloven. Dette vil gi en smidigere overgang til bruk av regelverket og kan gi kortere behandlingstid i kommunene. Forslaget går ut på å forenkle dokumentasjonen ved søknad om lokal godkjenning av firmaer i bygg- og anleggsbransjen.

- Vi ønsker en smidig overgang til den nye plan- og bygningsloven, uten at dette går ut over byggkvaliteten. For å lette innføringen av de nye reglene har vi nå sendt brev til kommunene med veiledning om hvordan regelverket kan brukes på en enkel måte, sier statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet Per N. Hagen. - For å finne ut om det er grunnlag for ytterligere forenkling, har vi sendt forslag til endring ut på høring. Det er også gjennomført effektivisering i den sentrale godkjenningsordningen, og dette har ført til at saksbehandlingen går betydelig raskere.

Det forslaget som nå sendes på høring går ut på å forenkle kravene til dokumentasjon i søknader om lokal godkjenning ved å bruke egenerklæring. Denne forenklingen skal lette overgangsfasen uten at kravene til kvalifikasjoner eller kvaliteten på byggene svekkes. Ordningen foreslås å vare til 1. januar 2000.

Behovet for bedre overgangsordninger skyldes lang saksbehandlingstid i mange kommuner Det er flere grunner til dette. Blant annet har den sentrale godkjenningsordningen ikke fungert så raskt som forutsatt. Ikke minst skyldes problemene bransjen selv, som ikke brukte muligheten til å prøve regelverket i en overgangsperiode. I stedet fikk mange kommuner en flom av til dels svært dårlig utfylte søknader rett før overgangsperioden gikk ut.

Oslo, 14. juli 1998

Lagt inn 15. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen