Historisk arkiv

Kommunalministeren drøfter flyktningkvoten med UNCHR

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato: 9. september 1998

Kommunalministeren drøfter flyktningkvoten med UNCHR

Kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad vil i dag møte Dennis McNamara, en ledende representant for Høykommissæren, for å drøfte bruken av den norske kvoten for overføringsflyktninger. Regjeringen vedtok i fjor å utvide den årlige kvoten fra 1 000 til 1 500 plasser. Disse plassene er stilt til rådighet for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), men hittil i år er det overført forholdsvis få flyktninger til Norge.

- Utvidelsen av kvoten er et konkret uttrykk for den positive holdningen regjeringen har til mottak av flyktninger i Norge, uttaler kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

- Dette vil jeg igjen understreke overfor Høykommissærens representant. Videre vil vi gå gjennom den aktuelle situasjonen for å finne fram til hvordan den norske kvoten kan utnyttes best mulig.

Ved utgangen av august i år hadde 526 kvoteflyktninger kommet til Norge. De fleste kommer fra Midtøsten; 260 av flyktningene er iranere, 148 irakere. Det er også disse flyktninggruppene UNHCR har ønsket at Norge prioriterer. I neste uke reiser en uttakskommisjon fra Utlendingsdirektoratet til Ankara med mandat å ta ut inntil 600 nye flyktninger.

- Selv om det vil bli foretatt nye uttak i løpet av høsten, kan vi likevel komme i den situasjonen at den norske kvoten ikke blir fullt utnyttet i år, sier kommunalministeren.

- Men så lenge dette er uttrykk for at det for tiden ikke er større behov for de norske plassene, kan ikke dette sies å være noe problem. Jeg vil imidlertid ta opp dette med UNHCR for å forsikre meg om at vi alt i alt får en fornuftig bruk av kvoten vår i år.

Regjeringen er åpen for en fleksibel bruk av de årlige flyktningkvotene. Dersom kvoten ett år ikke skulle bli utnyttet, kan ubrukte plasser overføres til året etter. Samtidig vil det være mulig å forskuttere det etterfølgende års kvote, dersom behovet for de norske plassene skulle være særlig stort et år.

Dennis McNamara er direktør for UNHCR avdeling for internasjonal beskyttelse og en av topplederne i Høykommissariatet. McNamara vil bli ledsaget av Shelly Pitterman, som er leder for UNHCRs gjenbosettingsarbeid.

Oslo, 9. september 1998

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen