Historisk arkiv

Kommuneøkonomien - Rattsø-utvalget og forsøksordninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

15.mai 1998

Kommuneøkonomien - Rattsø-utvalget og forsøksordninger

Regjeringen vil i budsjettet for 1999 foreslå at selskapsskatten skal tilfalle staten. Samtidig skal kommuneskattens andel av samlede inntekter i løpet av en 5-årsperiode øke til 50 prosent av sektorens inntekter. Regjeringen vil også sette igang to forsøk i kommunesektoren. Regjeringen ønsker videre en mer formell drøftingsprosedyre mellom staten og kommunesektoren.

Selskapsskatt

Regjeringen ønsker å ta større hensyn til lokal forankring, stabilitet og forutsigbarhet i kommunens inntekter. For å få en mer rettferdig fordeling foreslås den kommunale selskapsskatten erstattet med skatt fra personer, som er mer stabil og jevnere fordelt. Regjeringen vil derfor i statsbudsjettet for 1999 foreslå at den kommunale selskapsskatten blir statlig. Dersom selskapsskatten avvikles som kommunal skatt og gjøres om til statlig skatt, vil regjeringen foreslå en økning av kommuneskattens andel av de samlede inntektene i løpet av en 5-årsperiode, fra dagens nivå på omlag 47 prosent til opp mot 50 prosent. Regjeringen legger opp til at de kommuner som får et betydelig inntektsbortfall bør få delvis kompensasjon.

Formueskatt

Regjeringen foreslår at ordningen med kommunal skatt på formue fra personlige skattytere beholdes. Begrunnelsen for dette er at kommunal formueskatt oppfyller kriteriene om stabilitet, forutsigbarhet og lokal forankring.

Forsøk med beskatningsfrihet og rammetilskudd

For å vurdere nærmere hvilken betydning lokal beskatningsfrihet kan ha for det kommunale selvstyret, foreslår regjeringen et begrenset forsøk med lokal beskatningsfrihet i inntektsskatten.

Regjeringen vil sette i gang forsøk i noen kommuner og fylkeskommuner med å tildele øremerkede tilskudd som rammetilskudd. Et slikt forsøk kan gi kunnskap om forsøkskommunenes prioriteringer og effektivitet sammenliknet med andre kommuner. Det vil også være av interesse om lokaldemokratiet vitaliseres i de aktuelle kommunene

Kommunene vil - i løpet av høsten 1998 - inviteres til å søke om deltakelse i forsøkene.

Drøftingsprosedyre

Regjeringen går inn for å formalisere kontakten mellom staten og kommunesektoren. Siktemålet er bedre informasjonsutveksling om forhold som har betydning for kommunesektorens utgiftsnivå. .

Oslo, 15.mai 1998

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen