Historisk arkiv

Løpende inntektsutjevning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

5. oktober 1998

Løpende inntektsutjevning

Regjeringen tar sikte på å innføre en ordning med løpende inntektsutjevning fra år 2000, slik Stortinget ba om ved vårens behandling av Kommuneøkonomi-proposisjonen.

Våren 1998 avla en arbeidsgruppe, nedsatt av Kommunal- og regionaldepartementet, en rapport hvor de presenterte en modell for innføring av løpende inntektsutjevning. Innføring av løpende inntektsutjevning innebærer at svikt i skatteinntektene blir kompensert to år raskere enn etter dagens modell. Rapporten var på bred høring med høringsfrist 1.8.98. I høringsrunden stilte kommunene, fylkeskommunene og organisasjonene seg i hovedsak positive til forslaget om å innføre en ordning med løpende inntektsutjevning. De som var positive begrunnet dette med at systemet vil gi kommunene bedre forutsigbarhet og mindre svingninger i inntekter over tid. De la også vekt på at inntektsveksten i skatterike og skattesvake kommuner kommer i takt.

Ved vårens behandling av Kommuneøkonomiproposisjonen ba Stortinget regjeringen om at reformen med løpende inntektsutjevning ble iverksatt allerede fra år 2000.

Regjeringen tar på denne bakgrunn sikte på å innføre en ordning med løpende inntektsutjevning fra år 2000. Nærmere omtale av modellen for løpende inntektsutjevning vil departementet komme tilbake til i Kommuneøkonomiproposisjonen for år 2000.

Oslo, 5. oktober 1998

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen