Historisk arkiv

Mer makt til lokalpolitikere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Oslo, 19. mars 1998

Mer makt til lokalpolitikere

Kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad holder i dag en redegjørelse i Stortinget om lokaldemokratiets vilkår. Hovedtemaet er viktige sider ved den statlige styringen av kommunesektoren, og hvilke effekter den statlige styringen har for lokaldemokratiet. Bakgrunnen er de senere års utvikling som viser synkende oppslutning om lokalpolitikken. Hun ønsker å synliggjøre behovet for et levende lokalt folkestyre.

For å øke interessen for lokaldemokratiet vil regjeringen sette i gang forsøk der et begrenset antall kommuner kan få de øremerkede tilskuddene tildelt som rammetilskudd, sier Queseth Haarstad. Omfattende bruk av øremerkede tilskudd kan ha mange uheldige følger, blant annet svekket motivasjon og ansvar lokalt for å søke etter gode og tilpassede løsninger for innbyggerne. De fleste øremerkede tilskuddene bidrar til å forsterke inntektsulikheter mellom kommuner og fylkeskommuner, og dermed også til forskjeller i tjenestetilbudet.

For å øke det økonomiske handlingsrommet i kommunesektoren, vil regjeringen også sette i gang et forsøk der noen kommuner og fylkeskommuner selv kan få anledning til å bestemme skatteøren innen et bestemt intervall. Det blir veldig spennende å se hvilke erfaringer vi kan høste med et slikt forsøk, sier Queseth Haarstad.

Et vitalt lokalt folkestyre forutsetter at det er rom for lokalpolitisk skjønn. Det er kommunalministerens oppfatning at den statlige detaljstyringen har begrenset dette rommet. For å redusere omfanget av detaljregler vil regjeringen fremme en kongelig resolusjon i førstkommende statsråd med retningslinjer for framtidig regelverk rettet mot kommunalforvaltningen.

linkdoc016005-090140#docKommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstads redegjørelse

Lagt inn 19. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen