Historisk arkiv

Mer til profilering av distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

5. oktober 1998

Mer til profilering av distriktene

- Det er viktig å skape en bevisst holdning om distriktenes kvaliteter som bosted, sier statsråd Ragnhild Queseth Haarstad.

Statsråden viser til at profilering av distriktene var en av de fire innsatsområdene som ble prioritert i den distriktspolitiske redegjørelsen i Stortinget i vår. Hun er meget tilfreds med at det i 1999 skal avsettes 9 millioner kroner til dette formålet.

Fraflytting fra og særlig for lite inn- og tilbakeflytting til distriktene er et økende problem. Det er derfor viktig å skape en bevissthet om distriktenes kvaliteter som bosted og gjøre dem mer attraktive. Det blir viktig å sette i verk tiltak både for å få ungdom til å bosette seg i distriktene etter endt utdanning og for å redusere fraflyttingen fra distriktene.

Målgruppen for profilering av distriktene vil primært være ungdom i aldersgruppen 14 - 30 år. Spesielt viktig er det å profilere distriktene positivt overfor unge kvinner. Tiltak som etableres vil bli innrettet både mot distriktsungdom og byungdom. For å skaffe nødvendig kunnskap til distriktene vil departementet også profilere distriktene aktivt overfor ungdom med høyere utdanning.

Formålet er å:

  • Synliggjøre distriktenes kvaliteter som bostedsalternativ.
  • Gjøre distriktene mer attraktive for ungdom og unge kvinner.
  • Skape positive holdninger i lokalsamfunnet.

Følgende tiltak kan finansieres over posten:

  • Mobilisering/identitetsskaping.
  • Personrettede tiltak.
  • Holdningsskapende arbeid i lokalsamfunnene.
  • Utvekslingsordning mellom by- og bygdeungdom.

Oslo, 5. oktober 1998

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen