Historisk arkiv

Misvisende i NRK Brennpunkt om regjeringens samepolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding


Dato 05.02.98

Misvisende i NRK Brennpunkt om regjeringens samepolitikk

NRKs framstilling av forholdet mellom samer og kvener som ble vist i programmet "Brennpunkt" 4. februar krever en kommentar.
- Med programmet har NRK igjen bidratt til å gi et bilde av en konflikt som ikke er i samsvar med de faktiske forhold i saken, sier statssekretær Johanne Gaup i Kommunal- og regionaldepartementet.

- For det første må jeg klargjøre forskjellen mellom begrepene "urbefolkning" og "nasjonal minoritet", fordi programmet har blandet sammen vår samiske urbefolkning og vår kvenske minoritet, sier Gaup. - Myndighetene har definert samene som urfolk, og Norge har dermed tatt på seg spesielle forpliktelser for denne gruppen. Disse er nedfelt både i grunnloven og i internasjonale avtaler.

- Kvenene, derimot, er en nasjonal minoritet i Norge. Regjeringen ønsker at kvenene skal omfattes av den europeiske konvensjonen om nasjonale minoriteter, og har intensivert arbeidet med å utvikle en nasjonal minoritetspolitikk.

- Dette er et arbeid som er godt mottatt av kvenene, sier Gaup. - Vi ønsker samtidig at kvenene skal få hjelp til opprettholde sin identitet. I dag får kvenene støtte til både kultur- og språklige tiltak. Disse beløpene kan selvfølgelig ikke sammenlignes med de beløpene som gis til samiske formål. Dette er et resultat av at samene er et urfolk som Norge derfor har en særskilt forpliktelse overfor.


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Lagt inn 5 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen