Historisk arkiv

Nordisk samekonvensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

23. juni 1998

Nordisk samekonvensjon

En nordisk arbeidsgruppe foreslår utvidet samarbeid om samiske forhold og anbefaler videre arbeid med sikte på en nordisk samekonvensjon. I dag mottar kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad rapporten fra en nordisk arbeidsgruppe om behov og grunnlag for en nordisk samekonvensjon.

- Jeg er glad for at det er enstemmighet i en så bredt sammensatt gruppe. Forslagene som arbeidsgruppen har satt fram må behandles politisk, og jeg vil drøfte rapporten med svenske og finske kollegaer. Dette samarbeidet vil i seg selv være et løft for det samiske samarbeidet uavhengig av resultatet med en nordisk samekonvensjon, sier Ragnhild Queseth Haarstad.

Rapporten munner ut i to hovedkonklusjoner. Arbeidsgruppen foreslår at det opprettes et fast samarbeid på politisk nivå mellom de tre regjeringer og sametingene med årlige møter mellom de tre ansvarlige ministre og de tre sametingspresidentene. Samtidig konstraterer arbeidsgruppen at det er behov og grunnlag for en egen nordisk konvensjon om samiske forhold, og anbefaler at arbeidet med en slik konvensjon føres videre.

Arbeidsgruppen har bestått av representanter fra berørte representanter i Norge, Sverige og Finland, og fra sametingene i de tre land. Arbeidet har vært ledet av Kommunal- og regionaldepartementet. Den enstemmige rapporten legges samtidig fram for de tre regjeringers ansvarlige sameministre og for sametingene. Arbeidsgruppens oppdrag har vært å utrede behov og grunnlag for en nordisk samekonvensjon, men arbeidet har omfattet en bred vurdering av samarbeidsbehovene i samiske forhold.

linkdoc016005-990061#docBehov og grunnlag for en nordisk samekonvensjon - Rapport fra den nordiske arbeidsgruppen for nordisk samekonvensjon desember 1996 - juni 1998

Oslo, 23. juni 1998

Lagt inn 23 juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen