Historisk arkiv

Økt integreringstilskudd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

5. oktober 1998

Økt integreringstilskudd

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til flyktningformål til 2 056 millioner kroner i budsjettet for 1999. Dette er en økning på 17 prosent eller vel 300 millioner kroner i forhold til S III 1998. Hovedårsaken til økningen er at bevilgningen til statlige mottak for asylsøkere er foreslått økt. Dette skyldes en betydelig vekst i antallet asylsøkere som har kommet til Norge.

Økning i bevilgningen til statlige mottak for asylsøkere

Det foreslås 530 millioner kroner til drift av mottak for asylsøkere og flyktninger i 1999. Budsjettforslaget er basert på at det vil være behov for at Utlendingsdirektoratet gjennomsnittlig disponerer 5 700 mottaksplasser neste år.

Økt integreringstilskudd til kommunene

Regjeringen foreslår å øke integreringstilskuddet fra 280 000 til 290 000 kroner summert over fem år. Integreringstilskuddet er et femårig tilskudd som kommunene mottar for hver flyktning de bosetter. Formålet med økningen er å bedre kommunenes rammebetingelser for å bosette flyktninger, slik at regjeringens mål om rask og god bosetting av flyktninger kan nås. Integreringstilskuddssatsen har vært uendret siden 1994.

I tillegg foreslår regjeringen, innenfor budsjettet til Barne- og familiedepartementet, å øke det særskilte tilskuddet til kommunenes arbeid med enslige mindreårige fra 80 000 kroner til kroner 90 000 kroner per år. Samtidig foreslås aldersgrensen for dette tilskuddet hevet fra 18 til 20 år.

Økt støtte til nasjonale minoriteter

Regjeringen foreslår at tilskuddet til nasjonale minoriteter økes til 2,5 millioner kroner i 1999. Det er en økning på 1,75 millioner kroner fra 1998. Med nasjonale minoriteter menes grupper med langvarig tilknytning til Norge, som kvener, skogfinner, romanifolket (tatere/de reisende), rom (sigøynere) og jøder. Bevilgningen omfatter både prosjektstøtte og grunnstøtte til organisasjoner med basis i nasjonale minoriteter.

På bakgrunn av forslaget om at Norge skal ratifisere Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter, er Kommunal- og regionaldepartementet tillagt et samordningsansvar for statlig politikk som berører de nasjonale minoritetene i Norge. Samtidig skal prinsippet om sektoransvar fortsatt gjelde på alle fagområder, som kultur, helse og utdanning.

Bedre kvalifisering av nyankomne og flyktninger

Regjeringen satte tidligere i år i gang et arbeid for å utrede hvordan nyankomne flyktninger og innvandrere kan bli selvhjulpne så raskt som mulig. I den sammenheng er kommunene

invitert til å komme med forslag til prøveprosjekter som har som mål å vri inntekten for nyankomne flyktninger og innvandrere over fra passiv sosial støtte til mer aktive tiltak.

- Responsen har vært overveldende. Det er stor interesse for å prøve ut nye løsninger rundt om i kommunene. Vi regner med å sette i gang flere prøveprosjekter allerede i høst, sier kommunal- og regionalministeren.

Målgruppen for prøveprosjektene er innvandrere og flyktninger som har bodd her i landet i fem år eller mindre, som er arbeidsføre, arbeidsledige og avhengig av sosialstønad.

- Vi ønsker med dette arbeidet å finne ut om nyankomne flyktninger og innvandrere kan få en bedre introduksjon til det norske samfunnet enn det de får i dag. Vi vil vite hvordan den grunnleggende kvalifiseringen som de trenger for å klare seg her, kan gjøres bedre, sier Queseth Haarstad, som legger til at de fleste nyankomne trenger støtte til å kvalifisere seg til arbeidslivet. Regjeringen ønsker å avsette 3 millioner kroner til prøveprosjekter i 1999.

Arbeidsgruppa som utreder dette spørsmålet, skal vurdere om individuelle introduksjonsplaner kan fungere som en avtale mellom den nyankomne og offentlige myndigheter. En slik avtale kan eventuelt knyttes til utbetaling av offentlig støtte. Arbeidet skal munne ut i en rapport som skal foreligge rundt årsskiftet.

Oslo, 5. oktober 1998

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen