Historisk arkiv

Poststemmereformen ble en suksess - ni av ti velgere sier de er fornøyd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

09.01.98

Stortingsvalget 1997:
Poststemmereformen ble en suksess - ni av ti velgere sier de er fornøyd

Dette fremgår av en meningsmåling Kommunal- og regionaldepartementet har foretatt i samarbeid med Norsk Gallup. Departementet ønsket å kartlegge velgerenes syn på den nye ordningen med å avgi forhåndsstemme på postkontor eller hos landpostbud. Av resultatet fremgår at ni av ti er fornøyd med den nye ordningen. Tall fra undersøkelsen gir også grunn til å tro at poststemmegivning har bidratt til økt valgdeltakelse.

Svært fornøyd og få problemer
Av de spurte svarer 87 prosent at de er fornøyd med muligheten til å kunne poststemme. Av disse er hele 73 prosent svært fornøyd med den nye ordningen. Det er under 8 prosent som svarer at de er misfornøyd med den nye ordningen.

Velgerne ble spurt om de opplevde spesielle problemer når de forhåndsstemte på
Posten. Hele 87 prosent svarer at de ikke har hatt problemer i det hele tatt. Bare 2 prosent svarer at de har opplevd kø på postkontoret som et problem.

Økt valgdeltakelse
Undersøkelsen gir grunn til å anta at velgere som ellers ikke ville brukt stemmeretten, har stemt ved høstens valg nettopp fordi det var mulighet til å poststemme. Hele 24 prosent svarer at de ikke ville stemt ved høstens valg dersom det ikke var adgang til å poststemme. Ved stortingsvalget 1997 lå valgdeltakelsen på om lag 78 prosent. Tilsvarende tall for valget i 1993 var 75,8 prosent. Det er grunn til å regne med at en del av økningen skyldes innføring av poststemmegivning.

Over halvparten av poststemmene ble avgitt siste uken før valgdagen.

Økt forhåndstemming
Ved valget i 1997 ble det avgitt 478 671 poststemmer. Det vil si at om lag 20 prosent av de som stemte brukte muligheten til å poststemme. Til sammenligning var det 238 349 som forhåndsstemte ved stortings- og sametingsvalget i 1993.

Hver tredje velger, 33 prosent, oppgir tidsbesparelse eller at det var mer praktisk som årsak til at de valgte å forhåndsstemme på Posten. Store deler av økningen i antall forhåndsstemmer kan skyldes denne gruppen.

Tall fra undersøkelsen indikerer fortsatt vekst i antall forhåndsstemmer. Hele 37 prosent mener det er aktuelt å avgi forhåndsstemme ved fremtidige valg.

Undersøkelsen er gjennomført av Norsk Gallup i uke 47 i 1997. Av totalt 1980 i stemmepliktig alder svarte 327 (17 prosent) at de hadde poststemt.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Lagt inn 12. januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen