Historisk arkiv

Regjeringen satser på samepolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

5. oktober 1998

Regjeringen satser på samepolitikken

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til samiske formål til 100,4 millioner kroner i budsjettet for 1999. Økningen blir på 16 prosent eller vel 13,8 millioner kroner i forhold til 1998 (S III).

Dette er en rammeøkning på 7,8 millioner kroner til Sametinget, 5 millioner kroner til inventar til sametingsbygget og 1 million kroner til kvinnetiltak i reindriftsnæringen.

-Regjeringen vil gjennom dette budsjettforslaget bidra til at Sametinget gis økt innflytelse over saker som er viktig for samene, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad. -Regjeringen vil sikre og utvikle samisk bosetting og næringsliv, og legger derfor vekt på at samepolitikken i størst mulig grad også skal være en god distriktspolitikk.

Sametinget gis større frihet

Regjeringen foreslår at Sametinget gis større budsjettmessig frihet ved at bevilgningen stilles til Sametingets disposisjon under én 50-post. Med de føringer som er lagt i Stortingets budsjettvedtak og i tildelingsbrevet fra departementet, fordeler Sametinget bevilgningen etter egne prioriteringer. Sametinget stilles derfor friere til å prioritere tiltak innenfor det samiske kulturområdet. Regjeringen foreslår at det i budsjett 1999 bevilges 93,6 millioner kroner over post 50. I forhold til 1998 er dette en økning på 7,8 millioner kroner eller 9,1 prosent. Forslaget omfatter også midler fra Miljøverndepartementet til en ny stilling i Samisk kulturminneråd.

Samiske kulturformål er prioritert

Av rammeøkningen til Sametinget forutsettes midler avsatt til samiske kulturformål, blant annet til byggetrinn fire for basisutstillingen ved Varanger samiske museum. Med dette tilskuddet vil de fire første byggetrinnene for basisutstillingen være fullfinansiert. Regjeringen mener at dette vil gi rom for å styrke Samisk kulturfond i 1999. Budsjettforslaget omfatter også en økning på 0,4 millioner kroner til Samisk spesialbibliotek i Karasjok over Kulturdepartementets budsjett. Samisk spesialbibliotek vil senere bli overført til Sametinget og vil bli samlokalisert med Sametinget i det nye sametingsbygget.

Utvikling av samisk kultur i sammenheng med distrikts- og næringspolitikken

Regjeringen vil sikre og utvikle samisk bosetting og næringsliv. Det har vært mange og omfattende omstillinger i næringslivet i samiske områder. Samene har i betydelig grad sitt kulturgrunnlag i tradisjonell bruk av naturressursene, og med de økologiske begrensningene som vi ser i dag, særlig beitegrunnlaget i reindriften, er det viktig at alternative næringer og arbeidsplasser utvikles.

Det foreslås 1 million kroner som departementet vil disponere til kvinne- og familierettede tiltak i reindriftsnæringen. Målet er å øke kvinners deltakelse og engasjement i reindriftsnæringen, og å bidra til rekruttering av ungdom. Kommunal- og regionaldepartementet og Landbruksdepartementet bidrar begge til at det kan etableres en stilling for kvinnetiltak i ledergruppen i Reindriftsforvaltningen i Alta.

Omstillingsprogrammet for Indre Finnmark avsluttes i sin nåværende form ved årsskiftet 1998-99. Finnmark fylkeskommune vil i en fortsatt overgangsperiode på to år ha det overordnede ansvaret for omstillingsarbeidet, og det foreslås 27 millioner kroner til dette arbeidet. Det vil bli øremerket midler til Sametinget, slik at Sametinget kan delta aktivt i utarbeidelsen og oppfølgingen av arbeidet med næringsutvikling i Indre Finnmark.

I rammebevilgningen til Sametinget er det i 1999 rom for videreføring av handlingsplan for samiske kyst- og fjordområder og av tiltakene i Musken i Tysfjord som departementet iverksatte fra 1997. Over Landbruksdepartementets budsjett får for øvrig Samisk utviklingsfond 2 millioner kroner til styrking av næringskombinasjoner via jordbruksavtalen, og 2 millioner kroner fra Reindriftens utviklingsfond via reindriftsavtalen.

Sametingsbygget

Regjeringen foreslår at det bevilges 5 millioner kroner til inventar til Sametingets nye bygg. For øvrig er kostnadsrammen for sametingsbygget i 1998 utvidet med 16 millioner kroner som følge av økt kostnadsutvikling. Byggebevilgningen gis over Statsbyggs budsjett under Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Grunnarbeidene startet i august 1998. Bygget skal etter framdriftsplanen ferdigstilles i slutten av 1999, og tas i bruk i begynnelsen av år 2000. Sametinget vil stå som eier av bygget.

Bevilgninger til samiske formål i statsbudsjettet 1999

En mer detaljert omtale gis i Kommunal- og regionaldepartementets publikasjon «Bevilgninger til samiske formål i statsbudsjettet 1999», som legges fram for første gang. Denne oversikten skal legges fram hvert år som ledd i regjeringens samordning av samepolitikken.

Oslo, 5. oktober 1998

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen