Historisk arkiv

Regjeringen vil kvalifisere nyankomne flyktninger og innvandrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

08.05.98

Regjeringen vil kvalifisere nyankomne flyktninger og innvandrere

Regjeringen skal i løpet av mai opprette en arbeidsgruppe som skal utrede hvordan nyankomne flyktninger og innvandrere kan bli selvhjulpne så raskt som mulig. Gruppen vil ha deltakere fra flere departementer.

- De fleste nyankomne flyktninger og innvandrere, som er arbeidsføre, trenger støtte til å kvalifisere seg for arbeidslivet her i landet, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad, som har tatt initiativ til å opprette arbeidsgruppa.

Arbeidsgruppa skal vurdere om nyankomne flyktninger skal få tilbud om et introduksjonsprogram som kan ivareta den grunnleggende kvalifiseringen på en helhetlig måte. Arbeidsgruppa skal også se på om det bør lages introduksjonsplaner for de nyankomne. I en slik plan skal den enkeltes yrkes- og utdanningsbakgrunn kartlegges. I tillegg kan planen være en avtale mellom den enkelte nyankomne og det offentlige, og den kan eventuelt knyttes til utbetaling av offentlig støtte.

Slik det fungerer i dag er det liten sammenheng mellom hva den enkelte gjør for å kvalifisere seg for norsk arbeidsliv og det han eller hun mottar som stønad fra det offentlige. Kvaliteten på de kvalifiseringstilbudene som tilbys, varierer også, og ansvaret for kvalifiseringen er fordelt på flere forvaltningsnivåer og etater.

Kommunal- og regionalministeren har invitert Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Sosial- og helsedepartementet, Kirke- utdannings-, og forskningsdepartementet, og Finans- og tolldepartementet til å delta i arbeidsgruppa. Også andre berørte instanser, som for eksempel Kommunenes Sentralforbund, vil bli trukket inn i arbeidet. Arbeidet skal munne ut i en rapport som skal leveres Kommunal- og regionaldepartementet innen utgangen av 1998.

Oslo, 8. mai 1998

Lagt inn 8 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen