Historisk arkiv

Regjeringen vil satse på Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Oslo, 25.09.98

Regjeringen vil satse på Norden

Den årlige stortingsmeldingen om nordisk samarbeid passerte Statsråd i dag.

- Regjeringen legger stor vekt på det nordiske samarbeidet og vil satse på Norden. Dette samarbeidet har betydning for utformingen av de nordiske lands politikk både i forhold til nærområdene, Europa og globalt. Kjernen i samarbeidet vil imidlertid alltid være det internt nordiske, sier statsråd og nordisk samarbeidsminister Ragnhild Queseth Haarstad.

- De nordiske folk står hverandre nær. Gjennom alle typer frivillige organisasjoner er det bygd opp et tett nett av samarbeid mellom mennesker i de nordiske land. Det offisielle samarbeidet er en overbygning over dette og skal også bidra til å stimulere det frivillige samarbeidet, sier Queseth Haarstad.

Stortingsmeldingen reflekterer de tre dimensjonene i det nordiske samarbeidet: Norden, nærområdene og Europa. Dette gjelder både det tverrsektorielle samarbeidet og samarbeidet på de ulike sektorer. Meldingen viser hvordan "det nordiske" har et gjennomslag på nær sagt alle politikkens områder.

- De nordiske lands ulike tilknytninger til EU og EØS har skapt økt behov for samtaler, informasjon og koordinering av standpunkter og holdninger mellom de nordiske land, sier Ragnhild Queseth Haarstad.

- Det er regjeringens mål å få størst mulig gjennomslag for sammenfallende nordiske interesser i forhold til det europeiske samarbeidet. Et mer systematisk trekantsamarbeid mellom de nordiske hovedsteder, Nordisk Ministerråd i København og de nordiske delegasjonene i Brussel er under oppbygging, sier statsråden.

Regjeringen legger stor vekt på å styrke den fellesnordiske satsningen i Nærområdene. I Ministerrådets budsjett for 1999 har det skjedd en betydelig økning i bevilgningene til innsats i disse områdene.

Når det gjelder det fremtidige nordiske samarbeidet, viser statsråd Queseth Haarstad bl.a. til at det svenske formannskapet i Ministerrådet i år har tatt initiativ til oppnevnelse av en gruppe som skal identifisere nye områder for slikt samarbeid. Regjeringen gir sin støtte til dette arbeidet.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38 Lagt inn 25. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen