Historisk arkiv

Sammen for lokaldemokratiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Oslo, 16.09.98

Sammen for lokaldemokratiet

Kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad rekker ut hånden til Kommunenes sentralforbund på dagens konferanse om lokaldemokrati. I sitt foredrag sier statsråden at Regjeringa mener at dagens omfang av statlig detaljregulering er for stort. Både staten og kommunesektoren har et felles ansvar for å sikre og utvikle et levende lokaldemokrati.

Queseth Haarstad imøtekommer på denne måten utspillet fra KS-ledelsen mandag om at den statlige detaljstyringa er for sterk og svekker lokaldemokratiet. Dette er noe statsråden utfordret Stortinget på allerede i mars.

Hvordan finne balansen?

- Jeg forstår bakgrunnen for utspillet til KS godt, sier statsråden. Dette er et uttrykk for det klassiske dilemmaet mellom nasjonale mål og lokalt selvstyre. Og det er dessverre et dilemma vi ikke kommer utenom. Det er ikke mulig å velge enten-eller. Vi må finne en balanse alle oppfatter som hensiktsmessig. Det krever at vi prøver å bli enige om hvilke styringsmidler som bør brukes, og hvor stort handlingsrommet for lokalpolitikerne skal være.

- For sterk detaljstyring og overprøving kan føre til mistillit og handlingslammelse lokalt, fortsetter statsråden. På den andre siden er det ei hovedutfordring å gi sektorpolitikere i Storting og Regjering trygghet for at statlig rammestyring av kommunesektoren også gir gode resultater på sektorene - på helse, eldreomsorg, barnehage og skole. Kommunesektoren må kunne dokumentere overfor helse- og skolepolitikere at økning i frie inntekter faktisk gir bedre skole- og helsepolitikk - og at det ikke er behov for øremerkede tilskudd og lovfestede rettigheter for å gi et godt velferdstilbud.

Regjeringa prioriterer opp lokaldemokratiet

- Jeg er svært glad for at kommunesektoren gjennom KS har fornyelse av lokaldemokratiet som satsingsområde. - Det har også Regjeringa. Tidligere i år ba jeg som sagt Stortinget om å få holde en egen redegjørelse om lokaldemokratiets vilkår. Der inviterte jeg først og fremst til selvransakelse blant oss rikspolitikere. Går vi for langt i detaljstyringa? Gjør vi det uinteressant å drive lokalpolitikk?

- I forlengelsen av dette har Regjeringa vedtatt retningslinjer for arbeidet med statlig regelverk overfor kommunene. Hensikten med disse er å få til ei styring der bindende regler fra stat bare skal finne sted når svært tunge nasjonale hensyn, som rettssikkerhet og likhet, gjør det tvingende nødvendig. Vi setter også i gang enkelte forsøk. Ett der opp til 20 kommuner kan få alle sine overføringer som frie inntekter. Det vil si - ingen øremerking i en fireårsperiode. Ett annet der kommuner kan prøve ut om direkte ordførervalg kan vitalisere lokaldemokratiet.

Optimist

I sitt foredrag på dagens KS-konferanse utdyper kommunalministeren sitt syn og de ulike initiativene Regjeringa har satt i gang.
- Vi må være optimister, sier hun. I en spørreunderøkelse Opinion nettopp gjennomførte for oss i 19 kommuner, var det overraskende mange som sa seg interesserte i å delta i lokalpolitikken i framtida. Utfordring nummer én blir å få disse med foran lokalvalget til neste år. Her må ikke minst de politiske partiene kjenne sin besøkelsestid, avslutter hun.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38 Lagt inn 16. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen