Historisk arkiv

Senter mot etnisk diskriminering opprettes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato11. september 1998

Senter mot etnisk diskriminering opprettes

I dag vedtok Kongen i statsråd mandatet for Senter mot etnisk diskriminering og oppnevnte styret for senteret. Senteret skal gi juridisk bistand til personer som utsettes for diskriminering på grunn av sin hudfarge, tro eller etniske opprinnelse.

- Dessverre er det slik at mange med innvandrerbakgrunn opplever barrierer i forhold til rettssystemet, og mange kjenner lite til sine rettigheter og de juridiske muligheter som finnes. Dette er et problem regjeringa nå griper fatt i, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

Opprettelsen av Senter mot etnisk diskriminering er et ledd i regjeringas brede satsing på å bekjempe rasisme og diskriminering. Målet er at alle skal ha like muligheter til å delta i det norske samfunnet, uavhengig av bakgrunn. Senteret vil ha kontor i Oslo, og skal i første omgang opprettes for en prøveperiode til og med år 2002. Senteret vil være i drift fra årsskiftet.

Juridisk bistand

Senter mot etnisk diskriminering skal gi råd og juridisk veiledning til alle som oppholder seg i Norge, og som har blitt diskriminert på grunnlag av trosbekjennelse, rase, hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse. I prinsipielt viktige saker vil senteret dessuten kunne dekke kostnadene til advokat, slik at saken kan bli prøvet i domstolen.

Senter mot etnisk diskriminering skal også dokumentere og overvåke situasjonen når det gjelder diskriminering og komme med forslag til tiltak som kan forhindre diskriminering i samfunnet.

Uavhengig

- Senteret er organisert som et statlig organ for gi det tyngde og gjennomslagskraft. Samtidig vil vi sikre at senteret får faglig frihet. Det er viktig å understreke at det offentlige har et særlig ansvar i arbeidet mot diskriminering, sier Queseth Haarstad.

Styret for Senter mot etnisk diskriminering:

  • Ole Jacob Bae (leder), høyesterettsadvokat, Oslo
  • Rita Kumar (nestleder), førstekonsulent, NTNU, Trondheim
  • Olav Sønderland, politimester, Stavanger
  • Akhenaton Oddvar de Leon, daglig leder, Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering, Oslo
  • Fazilat Siddiq Akhtar, student, Oslo
  • Nils Johan Lavik, professor/senterleder, Psykososialt senter for flyktninger, Oslo
  • Margaretha Ramm, daglig leder, Holmenkollen restaurant, Oslo

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Barbro A. Bakken, tlf. 22 24 71 80

Lagt inn 11. septempber 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen