Historisk arkiv

Statsråden åpner kvinneseminar i Nærøy

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato 25. juni 1998

Statsråden åpner kvinneseminar i Nærøy

Kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad åpnet seminaret «Grenseløse kvinner» i Nærøy i Nord-Trøndelag torsdag 25. juni 1998. Formålet med seminaret er å bekrefte og synliggjøre kvinners ressurser, roller og betydning i samfunnet samt å styrke kvinners sysselsettingsmuligheter i regionen.

- Jeg er bekymret over at det er fremdeles flere kvinner enn menn som flytter. Dette gir et signal om at det å arbeide og bo i distriktene er mindre attraktivt for kvinner enn for menn, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad

I sitt innlegg pekte statsråden på flere forhold som kan forklare kjønnsforskjellene når det gjelder flytting. Undersøkelser har vist at menn har en sterkere tilhørighet til hjemstedet både gjennom fritidsaktiviteter og lokal næringsvirksomhet. I tillegg er det ofte begrensede jobbmuligheter kvinner distriktene. Undersøkelser tyder også på at det oppleves som vanskeligere for kvinner enn for menn å etablere egen virksomhet. Kjønnsforskjellene tyder med andre ord på at kvinner og menn har ulike muligheter i lokalsamfunnet.

- Vi må utforme en politikk som gir kvinner og menn like muligheter når det gjelder bosetting og næringsetablering, sier Queseth Haarstad.

Det arbeides med en rekke tiltak for å møte dagens utfordringer. Kommunal- og regionalministeren pekte særlig på to viktige tiltak som kan bidra til flere interessante arbeidsplasser og bedre kulturtilbud i distriktene. For det første vil det settes igang forsøk med å etablere 20 såkalte næringshager. Tanken er å gi en ramme for et godt bedriftsmiljø hvor flere småbedrifter kan samles under ett tak, for på den måten å skape et godt utviklings- og arbeidsmiljø. Næringshagene kan også bidra til at fjernarbeidere blir en del av et større arbeidsmiljø.

Det vil også settes igang en forsøksordning med støtte til identitetsskapende og kulturfremmende tiltak. Et slikt tiltak kan stimulere til engasjement blant frivillige organisasjoner og andre, og lage et bedre og mer variert kulturtilbud i distriktene. Særlig kvinnene har etterlyst et mer variert kulturtilbud i distriktene.

- Vi må oppfordre alle til å ta kvinnene på alvor. Det må være rom for et allsidig kvinneliv på bygdene. Kvinnene i distriktene bør få merke at de er verdsatt som mer enn kjerringemne og kakebakere for fotballaget, avsluttet Queseth Haarstad.

linkdoc016005-090149#docInnlegg av kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad på «Grenseløse kvinner», kultur-, handels-, og seminarmøte i Nærøy 25. juni 1998

Lagt inn 25. juni av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen