Historisk arkiv

Stort potensiale for deltakelse i lokalpolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Oslo, 2. september 1998

Stort potensiale for deltakelse i lokalpolitikken

En undersøkelse Opinion A/S har gjort for Kommunal- og regionaldepartementet i 19 kommuner viser at 18 prosent av innbyggerne kunne tenke seg en gang i framtiden å sitte i kommunestyret og hele 35 prosent kunne tenke seg å sitte i andre kommunale utvalg og nemnder.

- Dette er en gledelig tendens og viser klart at det finnes interesse og engasjement for lokalpolitikken, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad. - Utfordringen blir imidlertid hvordan vi kan legge til rette for at de som ønsker det får bli med, og her har partiene et ansvar.

Undersøkelsen viser at mange deltar i underskriftskampanjer, på møter og med avisinnlegg og lignende, og at over halvparten er med i en eller flere frivillige organisasjoner.

Men undersøkelsen viser også at mange er misfornøyde med én eller flere sider ved kommunen og halvparten mener at kommunen av og til behandler saker på en lite rettferdig eller saklig måte. Undersøkelsen gir likevel ikke noe grunnlag for å si om kommunen bryter saksbehandlingsregler.

Kommunalministeren er ikke særlig overrasket over at innbyggerne kan oppleve beslutninger i kommunene som lite rettferdig. Et avslag på en byggesøknad kan for eksempel oppleves som urettferdig, selv om beslutningen er korrekt i forhold til vedtatte reguleringsplaner og byggeforskrifter.

- Jeg synes likevel at dette signalet er så tydelig at kommunene selv bør tenke gjennom om de har et tilfredsstillende servicenivå og om formidlingen av vedtak kan gjøres på en tydeligere måte, sier hun.

Opinion understreker at det er store variasjoner mellom kommunene.

Undersøkelsen omfatter 7200 innbyggere i følgende kommuner:

Vestfold: Ramnes kommune og Våle kommune

Buskerud: Røyken kommune og Hurum kommune

Oppland: Nord-Fron kommune og Sør-Fron kommune

Sogn og Fjordane: Naustdal kommune, Førde kommune, Gaular kommune og Jølster kommune

Nordland: Hadsel kommune, Sortland kommune, Andøy kommune, Bø kommune og Øksnes kommune

Troms: Lenvik kommune, Torsken kommune, Berg kommune og Sørreisa kommune

Lagt inn 3. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen