Historisk arkiv

Tariffoppgjøret og arbeidsrettsrådets innstilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato: 5. august 1998

Tariffoppgjøret og Arbeidsrettsrådets innstilling

- Verken Kommunal- og regionaldepartementet eller Regjeringen har tatt stilling til hvordan Arbeidsrettsrådets innstilling skal følges opp, sier politisk rådgiver Eva Lian.

- Jeg har forståelse for at mange venter utålmodig på en avklaring, særlig nå på tampen av lønnsoppgjøret. Dette er imidlertid en viktig sak, og Regjeringen er opptatt av å sette seg nøye inn i problemstillingene før en beslutning tas. Forholdet mellom arbeidslivets parter står sentralt i det norske samfunnet, og det er viktig at forholdet partene imellom og mellom partene og myndighetene er godt.

- Kommunalministeren har hatt møter med en rekke organisasjoner for å få et førstehånds inntrykk av deres synspunkter. Denne møterunden har avdekket betydelig motstand mot rådets forslag. Det er heller ikke grunn til å legge skjul på at også regjeringspartiene i utgangspunktet ser motforestillinger. I Voksenåsen-erklæringen er formuleringen at en sentrumsregjering vil sikre reell organisasjonsfrihet, og er kritisk til Arbeidsrettsrådets forslag om å innskrenke uavhengige fagforeningers forhandlings- og streikerett.

- Samtidig er det åpenbart at samfunnet som helhet er tjent med ansvarlige organisasjoner i arbeidslivet. Det er ikke tvil om at organisasjonenes ansvarlige opptreden i lønnsoppgjørene gjennom mange år har vært viktige bidrag til den vellykkede snuoperasjonen i norsk økonomi på 90-tallet, sier Eva Lian til slutt.

Oslo, 5. august 1998

Lagt inn 5. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen