Historisk arkiv

Urfolk-, minoritets- og innvandringsavdelingen opprettes fra 1.1.99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 92/1998
Dato: 16.12.1998

Urfolk-, minoritets- og innvandringsavdelingen opprettes fra 1.1.99

Det opprettes en ny avdeling i Kommunal- og regionaldepartementet fra og med 1.1.1999. Avdelingen får det overordnede ansvaret for å utforme og samordne statens politikk i forhold til den samiske befolkningen, i forhold til nasjonale minoriteter og i forhold til flyktninger og innvandrere.

Nåværende Samepolitisk avdeling og Innvandringsavdelingen kommer til å inngå i den nye avdelingen, som får navnet Urfolk-, minoritets- og innvandringsavdelingen.

- Vi har tre hovedmål med å opprette denne nye avdelingen. For det første ønsker vi å styrke det samepolitiske arbeidet i departementet. Det gjør vi ved å tilføre dette arbeidet mer ressurser, blant annet i form av samiskspråklig kompetanse, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

For det andre skal den nye avdelingen samordne og utvikle politikk i forhold til nasjonale minoriteter, det vil si grupper med lang tilknytning til Norge som kvener, skogfinner, romanifolket (tatere/de reisende) rom (sigøynere) og jøder. Dette er et nytt arbeid som departementet har fått ansvar for på bakgrunn av at Stortinget nylig ga sitt samtykke til å ratifisere Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter.

- For det tredje ønsker vi å utnytte de samlede ressursene i Samepolitisk avdeling og Innvandringsavdelingen bedre, ved å samordne overlappende oppgaver i de to avdelingene. Aktuelle oppgaver å samordne kan være internasjonal rapportering, generell minoritetsproblematikk, arbeid i forhold til barn og unge og internadministrative oppgaver, sier kommunal- og regionalministeren.

- Ved etableringen av den nye avdelingen får vi et bedre verktøy for å videreutvikle og samordne regjeringens samepolitikk. Samtidig tror jeg vi nå også vil stå bedre rustet når det gjelder utvikling og samordning av politikken i forhold til både de nasjonale minoritetene og innvandrere og flyktninger. Som ved alle større omorganiseringer vil denne selvsagt bli evaluert om et års tid, sier Ragnhild Queseth Haarstad.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38
Lagt inn 16. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen