Historisk arkiv

Valgets kval - samarbeid eller sammenslutning?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.
Dato 01.12.98

Valgets kval - samarbeid eller sammenslutning?

Valgets kval - samarbeid eller sammenslutning?

Hvilken vei skal vi gå, og hvordan skal vi bygge veien? Dette er hovedspørsmålene når 19 kommuner setter hverandre i stevne hos kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad 1. desember.

19 kommuner har i hele 1998 utredet fordeler og ulemper ved utvidet interkommunalt samarbeid eller kommunesammenslutning.
1. desember arrangerer Kommunal- og regionaldepartementet en avslutningskonferanse for dem. Disse kommunene er fordelt på seks regioner i ulike deler av landet. Når sluttrapportene nå foreligger, ser det ut til at alle ser klare fordeler ved å samordne seg bedre til beste for innbyggerne i sin region.

Hvordan denne samordninga bør skje, er derimot ikke avklart. Vil kommunene velge frivillig sammenslutning eller et utvidet interkommunalt samarbeid? Ramnes og Våle kommuner i Vestfold velger kanskje sammenslutning. Valget avgjøres av det råd innbyggerne gir gjennom en folkeavstemning. De fleste kommunene vil nok legge ut på samarbeidsveien, men da står de overfor et nytt valg: hvordan skal vi få til å samarbeide tettere og bedre?

- Jeg synes disse kommunene har vært modige og framsynte, slår kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad fast. - De har kastet seg ut i en diskusjon om vanskelige og kontroversielle spørsmål av hensyn til innbyggernes beste. Fra vår side vil vi også i 1999 følge dem opp med den hjelpen vi kan gi.

På konferansen 1. desember skal kommunene diskutere hva som er kommet fram gjennom de utredningene som har vært ført i pennen av uavhengige forskere og utredere. Deretter skal de diskutere neste steg. Kommunene har frist til 1. mars med å ta stilling til konklusjonene i rapportene. Etter det har de tida fram til sommeren med å konkretisere det videre arbeidet. KRD vil følge opp dette. Fylkesmennene og fylkeskommunene i de berørte fylkene har også deltatt i styringsgruppene for utredningsarbeidet. De skal også uttale seg innen 1. mars.

- Jeg synes det er kommet fram mye spennende som kan gi disse områdene et godt utgangspunkt for å møte utfordringene de står overfor - både på kort og litt lengre sikt, sier kommunalministeren. - Jeg vil framheve det fokuset utredningene har hatt på vilkårene for lokaldemokratiet. Spørreundersøkelser blant innbyggerne i disse kommunene har fått fram mye interessant, ikke minst at det ser ut til å være mange flere enn vi tror som kan tenke seg å gjøre en innsats i lokalpolitikken.

De 19 kommunene er:

Troms: Lenvik, Torsken, Berg, Sørreisa.
Nordland: Bø, Øksnes, Andøy, Sortland, Hadsel.
Sogn og Fjordane: Førde, Naustdal, Jølster, Gaular,
Vestfold: Våle, Ramnes.
Buskerud: Røyken, Hurum.
Oppland: Nord-Fron, Sør-Fron.

linkdoc016005-090162#docKommunal- og regionalministerens tale ved konferansen

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38 Lagt inn 1. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen