Historisk arkiv

Bedre bruk av innvandrernes kompetanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

16/1999
15.02.1999

Bedre bruk av innvandrernes kompetanse

Mye er gjort, men det gjenstår en del – dette er hovedkonklusjonen i rapporten ”Mellom planoptimisme og hverdagsrealisme”, en ekstern evaluering av regjeringens handlingsplan for bedre bruk av innvandrernes kompetanse utført ved SINTEF IFIM.

Handlingsplanen ble lagt frem i 1993. Den omfattet 53 tiltak innenfor områdene: godkjenning av utenlandsk utdanning, norskopplæring, kvalifisering, rekruttering og etablering av arbeidsplasser. Oppfølgingen av tiltakene var lagt til de ulike fagansvarlige departementer og direktorater.

Evalueringen skulle først og fremst se på hvor effektive og gode de enkelte tiltakene var. Men man ønsket også å belyse hvor hensiktsmessig det er å lage en slik handlingsplan.

Etter forskernes vurdering har man langt på vei oppnådd de forventede resultater på områdene ”norsknivå for opplæring og arbeid”, ”konkurransedyktig kvalifisering” og ”rekrutteringstiltak”. Det er større svakheter knyttet til ”godkjenning av utenlandsk utdanning og yrkeskompetanse”. Mest kritikk rettes det mot området ”etablering av nye arbeidsplasser”.

Handlingsplanen har i sterk grad bidratt til å sette søkelys på problemene. Og evalueringen peker på at Handlingsplanen har hatt stor betydning når det gjelder å ansvarliggjøre partene i arbeidslivet og andre ikke-myndighetsstyrte institusjoner. Særlig positivt er det at arbeidslivets parter har satt innvandrere på dagsorden. På departementsnivå vurderes derimot ansvarliggjøringen som noe svakere.

Lagt inn 15. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen